Нови закони влизат в сила от днес

dennews.bg
03.01.2012
размер на текста:

В днешния първи работен ден след Нова година влизат в сила някои нови закони.
От днес стажът и възрастта за пенсия се увеличават с по 4 месеца и за мъжете, и за жените. От първи януари всички раждания влизат в електронен регистър, а абонатите на мобилните оператори вече имат повече права, припомня БНТ, цитирано от news.bg.
От тази година започва плавното увеличаване на стаж и възраст за пенсия. Те ще продължат да нарастват с по четири месеца всяка година. Така oт 2020-та за да се пенсионират, жените ще трявба да са на 63 години и да имат 37 години трудов стаж. Възрастта за пенсия при мъжете ще стане 65 години, а стажът 40. От днес се увеличава и минималният стаж за пенсиониране на военни и полицаи и вече е 27 години.
От началото на тази година договорите с мобилни, кабелни и интернет оператори вече няма да се удължават автоматично. Два месеца преди изтичането на договора операторът трябва да предупреди клиента си. Ако абонатът не поиска изрично преподписване, тогава контрактът става безсрочен и може да бъде прекратен с предизвестие. В рамките на 7 дни клиентът може също така да се откаже от договорената услуга без неустойки.
От днес ще заработят и новосъздадените спецсъд и прокуратури. Четирите магистратури бяха създадени с цел да гледат дела срещу организирани престъпни групи, които се занимават с тежки престъпления.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети