Премиерът и главният прокурор се хванали за главите заради сделката с „Дупница регистър имоти” АД

Гръцкият управител Василис Дзаферис и ОбС шефът Ивайло Константинов смятаха ползите и вредите за общината

Даниела Методиева
27.01.2012
размер на текста:

Васалиос Дзаферис е изпълнителният директор на "Дупница регистър имоти" АД

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Борис Велчев се хванали за главите, когато председателят на местния парламент в Дупница Ивайло Константинов ги информирал за сделката с
9-те имота, апортирани от общината при създаването на смесеното дружество „Дупница регистър имоти АД”, а след това продадени от американската компания „Панел Груп”, по чиито сметки е постъпила сумата от близо 900 000 лв. Това обяви на извънредна сесия председателят на ОбС Ивайло Константинов днес, денят, в който се навършва точно 1 година от приемането на решението от предишния Общински съвет за учредяване на акционерното дружество „Дупница регистър имоти” АД .
Ивайло Константинов

Милена Йорданова бе представител на община Дупница в дружеството до днес.

обяви сделката около продажбата на общинските имоти като нещо, което в най-новата бъгарска история досега не се е случвало, не е познато в Европа дори и трябва да се разглежда на национално ниво. Точно това била и причината той да уведоми и главния прокурор и премиера. Константинов влезе в математечески спор с изпълнителния директор на дружеството- гъркът Василис Дзаферис, който бе поканен на сесията днес, за да разясни факти около дейността на дружеството Според Дзаферис, който обясняваше на английски с помощта на преводач, ползата за община Дупница от участието й в смесеното дружество с американската компания „Панел груп” щяла да се усети след около 5 години. Той дори определи проекта за участие на община Дупница в това дружество като уникален, труден за разбиране но пък уникален за България. А за издаването на скица на гражданите за всеки един заснет имот щял да струва около 100-150 лв. Ивайло Константинов направи сметка, че ако наистина това е цената, то за всичките 3 143 имота дружеството ще вземе 450 000 лв. Това означава, че то отива на загуба, при положение, че трябва да похарчи за заснемането 1 800 000 лв. Според Ивайло Константинов, за да бъде на печалба, дружеството трябва да поиска от всеки собственик на имот минимум 1000 лв. за издаването на кадастрална карта, защото в противен случай според българското законодателство Дзаферис попада под ударите на закона, тъй като води дружеството към фалит.
Кметът на Дупница зададе и въпрос би ли било възможно общината да се оттегли от участие в смесеното дружество и да си поиска обратно имотите, в отговор на което Дзаферис обясни,че това е един добър вариант, но не е най-добрия за общината. Защото според устава община Дупница се задържава да брои 900 000 лв. до края на юни само за изготвянето на кадастралните карти на въпросните 3 145 имота. Но според Дзаферис явно това е може да е и по-доброто за общината,защото явно проектът е труден за разбиране от местното ръководство.
За да обобщи ситуацията, независимият общински съветник се обърна към изпълнителния директор на „Дупница регистър имоти” АД Василис Дзаферис и перефразира популярна българска поговорка: „ В България не е луд този който яде баницата, а вие явно не сте луди!”
Според Дангов америка

Според Ивайло Константинов тази сделка е уникална и за страната и за Европа като цяло.

нската компания Панел груп ползва община Дупница в качеството й на съдружник като патерица, за да има достъп до всички институции в държавата и като пример посочи подписания договор между „Панел груп” и „Агенцията по геодезия и картография”.По този начин се е създал монопол върху имотите на гражданите.
От представената справка от представителите на община Дупница в смесеното дружество Милена Йорданова и юристът Емил Гърнев, стана ясно, че в село Яхиново представители на „Дупница регистър имоти” АД са заснели 579 имота, в Дупница- 354, отделно в местността Дренски рид- 96, в с. Самораново-187.
На днешната сесия стана ясно, че сделката около продажбата на общинските имоти е била изповядана при съпругата на Иво Гърнев- нотариус Деница Гърнева. На сесията днес бе гласувано представители на общината да бъдат вече юристът на ОбС Милен Попов и председателят на Общинската избирателна комисия от квотата на ГЕРБ Десислата Стойнева.
В крайна сметка бе решено преди да се предприемат каквито и да било действия, да бъдат назначени и външни експерти и свикано Общо събрание по предложение на кмета Методи Чимев. 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети