Юрист на британската кралица подхваща защитата на Алексей Петров

DenNews.bg
26.01.2012
размер на текста:

Петров преди днешното заседание. Снимка: vesti.bg

Съветник на британската кралица по правните въпроси, бивш главен прокурор и настоящ председател на Адвокатската колегия на Великобритания и Уелс се включва в защитата на Алексей Петров.
Наемането на лорд Питър Голдсмит стана ясно днес в Софийски градски съд, където продължава делото „Октопод". Заради присъствието на бившия главен прокурор на Великобритания е осигурен преводач.
В съдебната зала в ролята си на свидетели по делото бяха разпитани бившия ни главен прокурор Никола Филчев и бившият депутат от СДС Едвин Сугарев.
Бившият главен прокурор Никола Филчев и бившият началник на НСС ген. Атанас Атанасов се изправиха един срещу друг на очна ставка, информира БГНЕС.
Атанас Атанасов даде вчера показания по делото, а Филчев днес. В това, което казаха и единият и другият имаше известни противоречия, затова съдът ги изправи един срещу друг.
Първият въпрос, поставен от съдията, бе дали се познават. Тук Никола Филчев каза, че не го познава, помни го по име, но не свърза, че лицето срещу него е Атанас Атанасов. Един от въпросите, заради който застанаха един срещу друг, бе този дали Филчев е звънял по телефона на Атанасов, за да ходатайства за назначаването на Алексей Петров. Както вчера, така и днес Атанасов отговори категорично с "разбира се" на този въпрос. Филчев каза, че е 100-процентова лъжа, обърна се към Атанасов и говорейки му на ти, му каза, че след скандала с подслушването са били в крайно влошени отношения. "Ще ти се обаждам на теб, за какво, попита Филчев".
Никола Филчев започна да дава показания още в началото по интерес начин. Още, когато съдия Румяна Ченалова му снемаше самоличността, на въпрос дали е осъждан, той отговори: "Неосъждан засега". Отново в същия тон той каза, че е запознат с правата си. Чува ги за първи път, но пък обеща да каже истината."Здравейте, господин Филчев" - "Здравейте", така необичайно започна разпита между прокурора и бившия ръководител на държавното обвинение. Никола Филчев каза, че познава от всички подсъдими Алексей Петров и Цеко Йорданов. Той отрече да е ходатайствал за назначаването на Петров в НСС. Не е знаел и че Петров работи там. Повече от 10 минути хвали личността на прокурор Йорданов.
На днешното дело Едвин Сугарев и Никола Филчев се видяха за първи път очи в очи. Сугарев посочи, че се е занимавал много с неща, свързани с Алексей Петров и по-специално убийството на адвокатката Надежда Георгиева и прокурора Николай Колев. Според него тези афери имат отношение към делото "Октопод" дотолкова, доколкото "чрез тях се осъществява връзката между Алексей Петров и бившия главен прокурор Никола Филчев".
Делото "Октопод" се води срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов и Кирил Топалов.
Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, а Петров - и за разгласяване на държавна тайна.
Бившият прокурор Цеко Йорданов е подсъдим за престъпление срещу правосъдието.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети