Цветанов товари спецченгетата на пожарни в бъдещи акции

DenNews.bg
24.01.2012
размер на текста:

Вътрешният министър Цветан Цветанов демонстрира не само хладнокръвие по скандала с операцията в Мировяне, като определи наказанията „мъмрене”, вместо оставки на полицаите ръководили акцията по ареста на семейство Начкови като тежки, но прояви и находчивост, като обяви, че ако трябва полицията вече ще ходи на акции с пожарникарски автомобили
"За да сме сигурни, че ще отворят вратата", коментира пред bTV днес.
МВР шефът отчете като грешка в случая със семейството от Мировяне - използването на силите на СДВР за групи от тежката организирана престъпност.
"Можеше да има просто полицейско присъствие с униформени полицаи", промълви Цветанов.
"Наложени са дисциплинарни наказания и аз смятам, че те са тежки в системата на МВР", отчете той. Цветанов бе категоричен, че и без намесата на премиера Бойко Борисов е щяло да се стигне до подобно развитие на нещата - две "порицaния" и едно "мъмрене".
По думите му не винаги трябва да се приема за достоверно на 100% това, което казват пострадалите. А те обявиха, че при задържането им на базара в Илиянци и последвалия обиск 25 барети са се държали грубо и са ги били и бутали.
Припомняме ви, че при акцията на МВР Петър и Малина Начкови са арестувани и отведени в местното районно управление, като след разпит са били освободени. При операцията по сигнал за акцизни стоки бяха намерени едва 5 кутии цигари без бандерол.
"Биха ме в главата, ритаха ме", разказа за случая Петър Начков.
Цветанов обаче заяви, че полицаите не потвърждават информацията за това, че членовете на семейството са били блъскани.
"Всеки, който е извършил престъпление, най-лесно е да си направи медийна изява. Удря си главата в стената и казва, че е имало срещу него полицейско насилие", каза той.
"МВР винаги ще гарантира човешките права и за нас най-важното е да задържаме престъпниците", отсече министърът.
В системата дори ежедневно се акцентирало, че полицейското насилие е тема, която не трябва да се допуска.
"Смятате ли, че полицаят като арестува някой, започва да го бие?", попита вътрешният министър.
По случая с намерената убита Мирослава от Перник вицепремиерът коментира, че за момента с повдигнато обвинение е единствено Марио Любенов – Заека. Трети заподозрян човек няма. Проверявани са лица за евентуална съпричастност, но такава не е установена, пише dnes.bg.
Цветан Цветанов каза още, че в момента тече спецоперация "Банкерите". В хода й е задържан мъж с 50 000 лв. в джоба си, който извършвал незаконна банкова дейност.
"За него няма никаква трудова дейност, която да е записана в регистрите", допълни министърът.
По думите му става въпрос за пренасяне на пари, които се придобиват от лихварска дейност.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети