Екскметът Йордан Йорданов аут от „Рила Еко”, бившият шеф на ОбС Явор Тодоров остава консултант

Даниела Методиева
23.01.2012
размер на текста:

Бившият кмет по икономическите дейности Йордан Йорданов бе отстранен отстранен като представител на община Дупница в сдружение „Рила Еко”. Това стана на днешното заседание, на което се събраха представителите на 6-те общини, членуващи в сдружението- създадено са изграждането на завод за преработка на битови отпадъци Дупница, Сапарева баня, Бобов дол, Невестино, Трекляно и Кюстендил.
На срещата присъства и представителят на испанската компания- инвеститор„Солверд Реноваблес България” ЕООД Давид Роса. Още миналата година на 27-и януари, когато ибщинските съветници дадоха своето принципно решение за осигуряване на терен за завода, Давид Роса обясни, че компанията е готова да вложи 30 милиона евро в изграждането на завода. Оказва се, че испанската компания си има и консултантска фирма „Иби Дупница”, чийто главен консултант е бившият вече председател на общинския съвет в Дупница. За разлика от Йордан Йорданов, Явор Тодоров остава на поста си.
След днешната среща новият представител на община Дупница Красимир Георгиев обясни, че са се появили притеснителни въпроси като липсата на икономически анализ и предлаганата технология. Тя се прилага в 160 града в Германия, но при разделно събиране на отпадъците, каквото в Дупница не се прилага все още.
Амбициите на испанската фирма инвеститор бяха дори и да започне да топлофицира жк Бистрица, а общината да започне да печели от продажбата на получения графит, както и снабдяването на града с част от получената от преработката на отпадъците електроенергия.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети