Уво за стратезите на полицейската акция от 20 ченгета за 5 кутии цигари

DenNews.bg
23.01.2012
размер на текста:

Малина (вдясно) и дъщеря й в студиото на bTV. Снимка: bTV

Лично премиерът Бойко Борисов ще оповести оставките на полицаите, ръководили акцията за ареста и обиска на дома на семейство Начкови от Мировяне, които се оплакаха от полицейско насилие.
Това обяви премиерът в телефонно включване в ефира на bTV, в предаването „Тази сутрин”, по време на студио с пострадалото семейство.
Семейството се оплака, че срещу тях е упражнено насилие по време на полицейска акция. Домът на Петър и Малина Начкови беше обискиран на 21 януари, а двамата бяха арестувани. При акцията на МВР в село Мировяне са участвали 20 униформени.
При акцията са намерени 5 кутии цигари без бандерол.
„Вълнува ме непрофесионалното водене на полицейската операция, за което още днес ще поискам няколко оставки и всички тези, които са ръководили тази т.нар. операция, трябва да си заминат не след проверка, а по надлежния ред. Чакам министърът да дойде и се надявам до обяд да ги оповестим", каза Борисов.
„Не може да отиват, видно при жена и мъж, които не могат да окажат съпротива, да ги арестуват 25 души с маски, да ги свалят по земята, след като спокойно могат да отидат двама души - добър, ден, СДВР, елате в автомобила, ето ви документ от съда. Отиват, проверяват - нямаме ключ от вратата - викат поемни лица, изчакват, ако не отворят, тогава има ключари в МВР - отварят, влизат, проверяват", коментира още премиерът.
Дъщерята на семейство Начкови е създател на групата във „Фейсбук” „Аз няма да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ” и това даде основание за коментари, че акцията е била за сплашване. По време на акцията в дома й дъщерята публикува в интернет призив за помощ с информацията, че в къщата й са нахлули маскирани, а родителите й са малтретирани.
От МВР отрекоха акцията да е предизвикана заради групата във Фейсбук. По техни данни в магазин на Начкови през 2009 г. било открито значително количество цигари без бандерол и настоящата операция също била по линията на акцизните стоки.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети