Французи викаха срещу „Шеврон” на българския протест в Париж

DenNews.bg
20.01.2012
размер на текста:

Христо Вътев

„Приятели, протестът в Париж мина невероятно!!! Благодаря на всички българи в Париж и всички българи в България, които се обявиха решително срещу опасността надвиснала над родината ни”, са първите думи на Христо Вътев след протеста в мразовитата утрин на Париж.
Свикнала да вижда влюбени двойки, зяпнали туристи и самоуверени роби на модата, на 17 януари Айфеловата кула стана свидетел и на обединената позиция на българи и французи срещу проучването и добива на шистов газ с опасния за околната среда и здравето на хората метод хидрофрикинг.
„Събрахме се около двайсетина човека българи, но с французите групата ни беше от 50 души. Този ден-17 януари 2012 г. ще остане в календара и като датата, на която беше сформирана българската група в Париж. Пак казвам благодаря ви, приятели българи, че дойдохте да защитим България! Протестът започна в 9.30 часа сутринта и завърши в 12.30 часа. Събрахме се близо до Айфеловата кула, до музея на инвалидите.

 Българи и французи заедно срещу шистовия газ.


Запознах се с прекрасни българи, които също следяха случващото се в България. Те доказаха, че имат високо самосъзнание, след като бяха дошли. Щастлив съм, че се събрахме толкова много хора, въпреки ранния час за започване, а и от факта, че протестът беше организиран в делничен ден, когато доста хора са на работа. Говорихме за събитията в България и обменихме контакти, за да имаме връзка и да може да реагираме, когато се касае за интереса на родната ни. Разбрахме се да се събираме всяка неделя. Но най-важното, казахме ясно и категорично – „Не на шистовия газ”, разказва Христо, който в Париж работи с туристи.

Към протеста на сънародниците ни се присъединяват и представители на движението „ NO fraking France”, противници на хидрофрикинга, т.е. метода хидравличен удар, при който в земната кора под високо налягане се вкарва вода и огромно количество химикали, често и карциногенни. Това води до нужното на компанията „разпукване” на твърдите скали нужно за „потичането” на газа. Но наред с това вкарва големи количества отровни химикали в земята и въпреки уверенията на компаниите, че няма опасност от изтичане в околната среда, има десетки случаи на регистрирано замърсяване на водите и почвите, в районите на проучване и добив. Кадрите от САЩ излъчени от немската телевизия ZDF на горяща чешмяна вода са направо стряскащи.
„Френските ни приятели, защото за нас те вече са приятели, подкрепят напълно протеста срещу добив на шистов газ в България. Те бяха организирали среща с депутатка Доминик Орлиак и участието ни на пресконференция по темата.
Така аз и Румяна Угърчинска, известна френска и българска писателка и журналистка, автор на книгата „Газовата Война” се срещнахме с Доминик Орлиак. И то в една изключително важна сграда за Франция - Асамбле национал. Никога не съм си мислил, че ще вляза в нея, защото там се събират само министри и хора от най – висок ранг, за да решават закони.

Представиха ни на депутатката и Румяна говори 10-15 минути, запозна групата със ситуацията в България. Говорихме за подводното езеро и за разрешенията, които са дадени на всички фирми, разказахме и за борбата на народа да промени решенията на правителството. Така депутатката беше запозната с проблема, като не спираше да задава въпроси и да показва интерес към проблема. Тя ни обеща, че ще поддържаме контакт по електронен път, като наша задача е да я информираме за развитието по темата в България”, обяснява още българинът.
 

„След това взехме участие в конференция, организирана от французите, които са против шистовия газ. Изключително голяма конференция, с много експерти в областта на шистовия газ, тоест хора, защитници на забраната на шистовия газ. Тази конференция беше организирана в отговор на друга голяма конференция на петролни фирми, която течеше успоредно и на нея съответно е развита тезата, че няма никаква опасност.
По време на тази конференция, се обадиха на френската организаторка на протеста и й съобщиха, че са отнели разрешението на „Шеврон” в България за добива на шистов газ. Французите с мен толкова се зарадваха, че ме накараха да съобщя новината на всички, като изляза най-отпред в огромната зала”, продължава разказа Христо.
„Така аз се превърнах в човека съобщил на цяла Франция за нашата победа в България. Това е победа, но войната не е спечелена, защото освен „Шеврон” има и други компании с апетити. От сърце казвам: Българи, гордея се с вас! Гордея се, че защитихме земята, водата, въздуха и живота на децата си. Но не трябва да спираме и да се успокоим.
Ще продължаваме да се обединяваме всички българи по света, да се борим срещу тези алчни хора, които мислят само за пари, тези безскрупулни хора, които знаят какво причиняват на планетата и на народа си, но продължават да го правят, за да печелят повече пари. Не, няма да позволяваме да ни изтровите, господа американци, руснаци и всякакви петролни компании .Вън от България!”, казва Христо, но това е категоричната позиция и на останалите участници в протеста.
„За да не бъдем лъгани, манипулирани и използвани в името на нечии интереси и пари, трябва да знаем. Ето няколко факта за опасността при добив на шистов газ, които бяха представени на пресконференцията от френски учени и експерти.

 Христо с депутатът Доминик Орлиак (в средата).


Кладенците се изчерпват за една, две или няколко години, но след това районът около сондата е безвъзвратно отровен.
За един сондаж се използват от 10 до 20 хиляди галона вода, която се унищожава завинаги, а замърсена с химикали тя замърсява и подпочвената вода.
Експертите изтъкнаха, че компаниите обявяват едни данни, които очакват от добива, а се оказва, че са 50 или 60% по-ниски. Това е хватка, за да се заблуди правителството да даде разрешение. Истината е, че не си заслужава да се трови вода за малкото количество газ, което се добива.
 

 На конференцията против добива на шистов газ.  Снимки: Личен архив Христо Вътев

Почти нищо не се говори за влиянието на газа върху атмосферата, затова аз направо се уплаших когато чух колко е опасно изпускането му в атмосферата, а това неминуемо се случва при добива, защото след като се пробие кладенеца, винаги има изтичане.
Химик говори за химикалите, които се използват при добива.
Говори за бензена, колко е карциногенен и летлив и как хората, които работят на сондите се разболявали и за няколко години ги освобождавали, понеже са се „уморили”.
Технологията за добив се води „експериментална”, с неизяснени последици върху здравето на хората и природата.
Ще спра до тук с обясненията по темата и само ще кажа, че хората толкова се бяха уморили и натоварили от изнесените неща, че като ме пуснаха да кажа новината за отнетото разрешение на „Шеврон” в България, това бе като глътка свеж въздух и наистина се зарадваха от сърце”, завършва разказа Христо. Но има да каже още нещо. Не само да го каже, а да апелира:
„За да не се стига до тотално замърсяване на планетата, трябва да намалим консумацията на електричество и горива. Така че който чете това, нека силно се замисли за икономията на енергия и какво прави той, за да опазим Земята!”
 

Последни интервюта

Етикети