Спираме износа на ток

dennews.bg
20.01.2012
размер на текста:

В 01.00 часа тази нощ спираме износа на електроенергия, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков в кулоарите на парламента по повод стачката в „Мини Марица - изток", информира news.bg.
По-рано от ТЕЦ-а съобщиха че доставката на 20 вагона кафяви въглища, добивани в Пернишкия басейн, е била блокирана тази сутрин.
Договорените количества са пристигнали на ЖП гарата в Раднево в 08.00 часа, но стачните действия на миньорите са направили невъзможно преминаването на композицията по железопътната инфраструктура.
Преди дни бе съобщено, че ТЕЦ-ът е направил проби, които са показали, че е възможно да работи и с въглища от Пернишкия басейн.
Създалата се ситуация поставя най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в страната „ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД в невъзможност да работи ефективно и възстанови въглищния си резерв, както и се възпрепятства нормалната експлоатация на енергийните мощности, заявяват от ТЕЦ-а.
Подчертава се, че в резултат на това са поставени под въпрос възможностите за изпълняване на трудовите ангажименти на около 2400 души, които нямат общо със стачните действия.
Спиране доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в „ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система; ще рефлектира пряко върху доставката на ел. енергия за населението и индустрията.
При настоящите тежки зимни условия, централата ще претърпи огромни финансови загуби, изразяващи се в нереализирани приходи от продажба на електроенергия и разполагаема мощност, както и от увеличение на аварийността.
„Стачката освен, че почервенява, се разклонява и в частни корпоративни интереси, които нямат нищо общо с интересите на хората от „Мини Марица - изток", отбеляза Трайков.
Междувременно от стачния комитет съобщиха, че стачката продължава с пълна сила, като днес дневна смяна е с 2237 стачкуващи, което се явява 92% от назначените за смянатаработници и служители.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети