Саркози стопля отношенията с Ердоган

dennews.bg
20.01.2012
размер на текста:

Президентът на Франция Никола Саркози е изпратил писмо до турския премиер Реджеп Ердоган във връзка със законопроекта, инкриминиращ непризнаването на арменския геноцид, съобщава en.trend.az, цитиран от news.bg.
В него държаният глава подчертава, че спорният закон не е насочен конкретно срещу някоя страна и не е провокиран от частни интереси. Припомняме, турската страната нееднократно упрекнаСаркози, че чрез приемането на закона цели да спечелиарменската диаспора във Франция преди президентските избори тази година.
Франция се надява, че приемането на законопроекта няма да повлияе на двустранните отношения между Анкара и Париж, пише Саркози. В писмото си той отбелязва, че Франция е допуснала исторически грешки, включително събитията вАлжир. Френският президент подчертава обаче, че странатаму е успяла да се изправи срещу историята и да признае допуснатите грешки.
Турската страната остава непоколебима в позицията си спрямо законопроекта за геноцида и на свои ред отправи поредни критики към Париж.
Франция не трябва да забравя историята си, заяви на пресконференция външният министър Ахмед Давутоглу По думите му, приемането на закона от френския Сенат ще нанесе сериозен удар на свободата на словото и изказванията, които Франция твърди, че защитава.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети