Кодак обяви фалит

dennews.bg
19.01.2012
размер на текста:

Американската компания „Кодак", която създаде ръчната камера и спомогна за даването на света на първите снимки от луната, е подала иск заобявяване в несъстоятелност пред Американския съд по фалитите в Ню Йорк, съобщи Ройтерс, цитирана от news.bg.
130-годишният пионер в историята на фотографията настоява за защита по Глава 11 от закона за фалитите в САЩ. Компанията е поискала 18-месечен кредит в размер на 950 милиона долара от банка „Ситигруп", за да може да продължи работа докато тече съдебната процедура.
„Бордът на директорите и цялото ръководство единодушно вярват, че това е необходима стъпка и е правилно за бъдещето на Кодак", заявява в комюнике президентът и генерален директор на компанията Антонио Перес.
Десетилетия „Кодак" доминираше в своята индустрия, но не успя бързо да възприеме по-модерни технологии като дигиталната камера, отбелязва от своя страна БиБиСи.
Компанията не е регистрирала печалба от 2007 година.
Заради силно влошеното финансово положение „Кодак" се опита да се преструктурира сериозно. От 2003г. до момента бяха затворени13 филиала и бяха съкратени близо 47 000 служители. Въпреки това, компанията не успя да избегне фалита.
Филиалите на „Кодак" извън САЩ не са засегнати от иска.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети