С плакати: „Плевнелиев "избран" с измама” атакисти посрещнаха новия президент

dennews.bg
19.01.2012
размер на текста:

Народните представители от Атака посрещнаха новия ни президент с плакати Плевнелиев избран с измама и по време на официалната церемония демонстрираха мълчалив протест, информира news.bg. Обиден на премиера Бойко Борисов, в пленарната зала не дойде и вицепремиера Ангел Марин, не присъства и Ахмед Доган. В парламента не дойде и новата първа дама - съпругата на Плевнелиев - Юлияна, нямаше я и Зорка Първанова.

 


Малко след 10 часа новоизбраният президент Росен Плевнелиев в препълнената зала на Народното събраниепроизнесе „Заклех се", положил ръка върху Конституцията на България.
След това целуна Библията и бе благословен от Патриарх Максим.

Ще бъда президент на всички български граждани, заяви Плевнелиев в първата си реч като заклел се президент на България.
Той обеща да бъде надпартиен президент. Ще съдействам за отваряне на институциите към хората, уври Росен Плевнелиев.
Той специално се обърна към досегашните държавни глави на страната с думите "Уважаеми г-да президенти Желев, Стоянов, Първанов, вие работихте за успешния преход на България към демокрация. Убеден съм, че ще продължите да работите заедно с всички нас за успеха на България.
Не държа всички да ме обичат и да ме харесват всички, но държа да бъда компетентен държавен глава, подчерта той. Влизам в президентството не за да търся самоцелна власт, изтъкна президентът Плевнелиев. Ще бъда политически арбитър, пристрастен единствено към националните интереси, обеща той.
През 2020 г. България трябва да е средно богата държава с развити региони. Това заяви новоизбраният президент Росен Плевнелиев, след като се закле пред Народното събрание като президент.
Според него успехът на една нация се постига с устойчив икономически растеж.
Именно 2020 г. бе определена от Плевнелиев като ключова. За тогава той си пожела България да бъде сред водещите страни в Европа по заплащане. Корупцията и източването на здравната каса трябва да са мит, сметките за електроенергия трябва да са спаднали, а пътищата на високо ниво.
Това, че имаме нисък дълг, не значи че имаме силна икономика. Това, че имаме ниски данъци, не ни прави по-привлекателни за инвеститорите, смята новоизбраният президент. Той обаче окуражи политиката на правителството за нисък бюджетен дефицит.
Росен Плевнелиев смята, че заслуга на няколко правителства е факта, че по време на криза България е с увеличен кредитен рейтинг.
Няма да участвам в политически интриги, да разделям и да преча. Ще работя за националния интерес и благоденствието на българите, допълни Плевнелиев. Ще отстоявам надпартийността на институцията, няма да забравя поетите ангажименти, категоричен беше той.
По думите му кризата не е само заплаха, а и възможност след 10 години страната ни да достигне просперитет.
България не е в средата, а в дъното на много европейски класации. Това трябва да се промени. Силни сме, само когато сме обединени. Обединяваме се, когато сме в криза, допълни Плевнелиев.
Винаги има изкушението президентът да се превърне в критик, за да получи популярност. Моята стратегия е друга! Няма да съм кабинет в сянка, президентството ще е място за дискусии, заяви Росен Плевнелиев. В неговите приоритети е и създаването на стабилно гражданско общество.
С широк обществен дебат ще търсим възможности за развитие на някои от индустриите на бъдещето, за да създадем конкурентоспособна среда, за да се превърнем в световна сила в някоя от тези области.
Плевнелиев обеща, че ще работи за нов подход в енергетиката, за това България да е с добре развити региони и добра инфраструктура.
Малките и средни предприятия осигуряват работа на две трети от хората, трябва да им се осигури добра бизнес среда, смята Плевнелиев. Според него е време да се научим да печелим от научните постижения и да окуражим реформите в образованието.
Моята цел е енергийно ефективна, зелена България, която не зависи от един или друг доставчик, заяви новоизбраният президент.
На дневен ред, според него, сега е и реформата в администрацията и електронното правителство.
Няма богата държава без работещи институции, заяви Росен Плевнелиев.
Просперитетът и благоденствието на народа са в наши ръце. Те са наша отговорност и сами трябва да направим бъдещето си по-добро, защото успешни общества са тези със стратегия за следващите години, допълни президентът.
България трябва да надгражда своя успех, а аз ще го показвам по целия свят. Имаме причини да се гордеем повече с родината си, каза Плевнелиев.
Той разкри, че ще работи изцяло за европейско развитие на България. Повече Европа означава по-богата и силна България, категоричен бе бившият регионален министър.
Друга цел, която си постави Плевнелиев, е да възобнови бизнес отношенията на страната ни с Близкия Изток и Северна Африка. Освен това, България трябва да погледне към бързоразвиващите се икономики и да заработи заедно с тях, каза президентът.
Той допълни, че си личи, че са необходими реформи в сектор сигурност, но това не е самоцел. Тези проблеми няма да се решават на парче, разкри Плевнелиев.
Плевнелиев призова всеки, който е съгласен с него да е готов за обединение и следване на "План 2020" за България.
Ние не може да разглеждаме сигурността си извън тази на НАТО и ЕС. Но това значи, че всеки един от съюзниците допринася за това. Тоест необходимо е да продължим да инвестираме в тази област, смята Росен Плевнелиев.
Новоизбраният президент заяви, че не иска страната ни да е асоциирана с престъпност и корупция.
Ще активизирам целия обществен ресурс за борба с това! Сред тях ще е укрепването на гражданското общество и ефективното взаимодействие между институциите. Няма да е лесно, но трябва да го направим, продължи речта си Росен Плевнелиев. Но няма неприемлива цена за демокрацията. А тя зависи от спазването на закона. Дължим на българските граждани справедливо правосъдие.
Според Росен Плевнелиев политическото противопоставяне е двигател на демокрацията. Той призова опозицията да запази критичността към грешките на другите, но и към своите, но най-важното е да не загърбват националните приоритети.
Може да има спор за пътя, но не и за посоката, която е доброто бъдеще на децата, заяви Росен Плевнелиев.
Ако искаме да градим, нека го направим заедно, призова новият президент.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети