Лекари извадиха успешно 6-килограмов тумор от корема на бременна

DenNews.bg
18.01.2012
размер на текста:

6-килограмов тумор е изваден от корема на бременна в 5-ия месец при уникална операция на лекари от АГ-болницата във Варна. С интервенцията е спасен както животът на жената, така и животът на нероденото й дете.
Операцията е извършена през декември миналата година, информира управителят на здравното заведение д-р Радослав Минков.
Туморът е установен при преглед на бъдещата майка.
По това време 33-годишната жена била бременна в петия месец. С трудната задача по отстраняването на тумора и запазването на плода се наел екип, ръководен от проф. Ст. Иванов, началник на катедрата по Акушерство и Гинекология в болницата, информира dnes.bg.
Интервенцията продължила няколко часа, но преминала успешно, тъй като докторите успели да запазят настоящата бременност и бъдещите детеродни функции на жената.
Другата добра новина е, че според патоанатомичната експертиза заболяването не е злокачествено. След постоперативния период, който е преминал безпроблемно, родилката се е прибрала в дома си.
В началото на януари е преминала контролен преглед, който е установил,че на този етап възстановяването й върви нормално.
Лекарите от АГ-болницата се надяват на безпроблемно протичане на бременността. Те са оптимисти,че огромният тумор не е дал негативно отражение на плода, под чиято тежест се е развивал до петия месец.
Д-р Минков уточни, че това ще бъде първото дете на бъдещата майка.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети