Три сделки на община Дупница от предишния мандат ще се проверяват от прокуратурата

Продажбата на 2 атрактивни имота от „Панел груп” станала под носа на новите управляващи на 21-и декември миналата година

Даниела Методиева
17.01.2012
размер на текста:

Три сделки на община Дупница, сключени по времето на екскмета Атанас Янев, ще бъдат обект на проверка от прокуратурата. Това обяви днес градоначалника Методи Чимев, а поводът отново бе продажбата на апортираните общински имоти в дружеството „Дупница регистър имоти” АД. Интерес буди фактът, че сделките по продажбата на два от имотите, продадени от съдрежника в дружеството на община Дупница- американската компания „Панел Груп”, са били сключени в мандата на новите управляващи- на 21-и декември миналата година. Сега обект на проверка от прокуратурата по сигнала на градоначалника ще бъде целесоъбразността на въпросните сделки, или казано с други думи, доколко е защитен интереса на община Дупница при продажбата на имотите. Обект на проверка ще бъде стойността на изготвянето на оценките на имотите, защото според приетия устав, община Дупница се задължава да изплати сумата от 900 000 лева за изготвяне на кадастралния регистър на 3 000 имота.
Според кмета Методи Чимев в случая става въпрос за облагодетелстване, въпросът е в чия полза се е работило при учредяването на дружеството и при последвалата продажба на имотите.

 


Вече има и внесено предложение от кмета Методи Чимев за свикване на Общо събрание на акционерите, в което вече ще има нови представители на община Дупница. До момента това са юристът Иво Гърнев и служителката в администрацията Милена Йорданова. Двамата обяснили, че дори не знаели, че са били избрани за представители на общината по време на сесията на 27-и януари миналата година, а Гърнев дори бил в Италия. Въпреки това, двамата са получавали макар и скромно, по 200 лв. месечно.
Втората сделка, която също ще бъде проверявана от прокуратурата по сигнал на кмета Методи Чимев, е тази за продажбата и препродажбатта на старата автогара, която в момента пустее. Юристът на общината Иван Бучов все още събира в едно цялата документация по прехвърлянето на имота от една фирма на друга. От нея трябва да стане ясно дали са поети по време на сделките и ангажиментите, поети от новите купувачи. Старата автогара бе продадена след конкурс през 2008-а година на благоевградчанина Росен Христов чрез фирмата му „Еврошоп” за сумата от 2,5 млн. лв. Условието бе там да се построи нова автогара. Оказа се, месец по-късно Росен Христов препродава имота на фирма „Евротренд” ООД.
Третият сигнал в прокатурата е във връзка с проекта за енергийна ефективност, благодарение на който стана възможно санираните на 7 от училищата в община Дупница. Той бе спечелен по оперативна програма Регионално развитие пред МРРБ, но сега се оказва, че по сметките на общината са постъпили с 1 млн. 118 000 лв. в повече. Казано с други думи, от преведените за саниране 3 млн. 565 000 лв., реално са изработени 2 млн. 158 330 лв. За какво точно са използвани поисканите в повече пари, тепърва ще се изяснява. Факт е, че ако общината не ги възстанови, няма да може да получи остатъка до 5, 5 млн. лв., необходим за довършване на проекта. Което от своя страна означава, че ще бъде санкционирана да върне цялата сума. Заради и без това тежкото финансово състояние отново ще се наложи да бъде теглен заем от ФЛАГ, коментира днес заместник-кметът по европроектите Красимир Георгиев.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети