ОбС-Сапарева баня с втори рекорд. Приема правилника си на третия месец

DenNews.bg
16.01.2012
размер на текста:

Снимка: Архив

Общински съвет-Сапарева баня е на път да постави втори рекорд в новия си мандат. След постижението си за най-късно свикана първа редовна сесия-45 дни след местните избори, сега ОбС полага рекорд и за най-късно приемане на правилника за организация и работа, тъй като всички Общински съвети в региона успяха да свършат тази задача още в рамките на отминалата година.
Проектът за правилник за работа на ОбС-Сапарева баня беше изготвен от 5-членна комисия с представител на всяка от групите в местния парламент едва преди седмица. В момента тече 14-дневния срок, в който може да се правят предложения за промени по текста.
„Правилникът беше качен на сайта преди седмица, което означава, че сесия ще може да свикаме най-рано идната седмица. Неприятно е, че се получи забавяне, но вярвам че това ще бъде последното за този мандат и ще успеем да наваксаме с темпото”, обясни председателят на местния парламент Петър Чучуганов.
Правилникът или по-скоро липсата на такъв предизвика първите сериозни скандали между новоизбраните съветници на първата сесия на 7 декември миналата година. Тогава съветникът от ГЕРБ Калин Гелев многократно изтъкна, че първата работа е именно приемането на новия правилник за работа на ОбС, но в края на краищата беше прието сформирането на 5-членната комисия, която изготви предложението едва сега.
Сред интересните промени, които се предлагат от комисията, е подредбата на дневния ред да става както досега от председателя на ОбС, но след задължителна консултация с ръководителите на групите.
Съветниците ще могат да сформират групи различни от мандатите спечелени от партиите, но без да припокриват участието си.
Проектът предвижда и промяна на възнагражденията на съветниците. До момента за участие в заседание, което включва и участието в комисия възнаграждението беше 30 лв., а сегашното предложение предвижда възнаграждение в размер на 50% от средната брутна заплата в общинска администрация.
Съветниците няма да имат право да взимат участие в решения, когато касаят техни имуществени интереси или на техни близки роднини. Правомощията на съветниците ще бъдат прекратявани по решение на ОбС при натрупани три последователни отсъствия от сесии или пет за целия мандат без основателна причина.
Проектът може да видите ТУК

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети