САЩ обявява война на Иран до 2 седмици, според руски сайт

dennews.bg
16.01.2012
размер на текста:

САЩ ще обяви война на Иран до 2 седмици. Това прогнозират анализатори на руския сайт „Свободная преса”. Те обръщат внимание на факта, че първите 2 седмици от началото на новата година са преминали под знака на обострената военно-политическа криза около Иран. А към бреговете на страната се приближават все повече военни кораби на НАТО и САЩ.
Според руския сайт датата на началото на войната вече е известна и според цитирани от него експерти тя ще започне на 30-и януари, когато на свое заседание ЕК имала намерение открито да обяви въвеждането на ембарго върху купуването на ирански нефт.
В статията на руския сайт се припомня, че президентът на Китай Ху Цзинтао вече предупреди, че ако САЩ или друга страна нападне на Иран, Китай ще предприеме бързи мерки и ще се включи във военните действия. А причината за това е ясна, защото в наскоро публикуваната в китайския вестник «Чайна дейли» статия, подготвена от Китайската академия за съвременни международни отношения се пояснява: «Иранския нефт заема по-големия дял от китайския внос. Иран е третия най-голям доставчик на въглеводород за китайския пазар. КНР ежегодно купува в порядъка на 20 % от нефта, който ислямската република добива за износ.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети