Национален протест иска забрана за шистовия газ от 14 града утре

DenNews.bg
13.01.2012
размер на текста:

Национален протест срещу проучванията и добив на шистов газ у нас ще се проведе в 12 града в страната и два в Европа утре-14 януари.
Протестите са насрочени за София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Смолян, Добрич, Благоевград, Казанлък. Освен в България протести ще има и в Копенхаген и Лондон.
Това обявиха по време на пресконференция от Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България по метода хидравлично разбиване.
Мотото на протеста е „Българин остани и земята си защити".
Гражданската инициатива чрез протестите си утре категорично се обявява за налагането на мораториум и законова забрана за добив на шистов газ в България.
„Ние излизаме срещу технологията, а не срещу руски или американски фирми", заяви Борислав Сандов - представител на гражданската инициатива, цитиран от news.bg.
„На хората им писна да ги правят на идиоти. Голяма част от нас не сa еколози, а български граждани, които искат да защитят земята и водата си." заяви той и допълни, че има неприродосъобразни граници, които не бива да се прекрачват.
“Непрекъснато се говори за енергийна независимост на България”, добави от своя страна Милен Стоянов. По думите му обаче със сигурност, ако се започне добивът на шистов газ, ще изпаднем в хранителна зависимост.
“Ние потъпкваме собствената си национална сигурност, няма да имаме производство да се нахраним, още по-малко да изнасяме.
Много безотговорно е да се твърди, че ще постигнем енергийна независимост без оглед на това, че ще загубим хранителна независимост”, каза Стоянов.
От гражданската инициатива са убедени, че ако до всеки земеделец достигне информация за щетите от технологията за проучване и добив на шистов газ, ще се включат в тези протести.
Борис Сандов припомни, че по време на среща през месец септември в министерски съвет премиерът Борисов е заръчал на министрите Нона Караджова и Трайчо Трайков да изготвят доклад с чуждия опит, като им е дал срок от две седмици. До момента обаче такъв доклад не им е предоставен.
Той посочи още, че правителството, както им е обещало, им е довело чужд специалист - поляк.
Сандов обаче допълни, че се надява този поляк да не е един от задържаните за корупция при отдаването на концесии за проучване на шистов газ.
“Нашата цел не е да сваляме правителството, но не може да не се противопоставим на такова отношение от страна на министрите.
Искаме Нона Караджова и Трайчо Трайков да се извинят заради ненормалното си отношение спрямо гражданите”, настояха от гражданската инициатива.

Сборни пунктове и часове:

- СОФИЯ: Сборен пункт - Паметникът на Патриарх Евтимий /Попа/ - 11:00 ч.
- ВАРНА: Сборен пункт - "Козирката" - 11:30 ч.
- ПЛОВДИВ: Сборен пункт - градинката на аптека "Марица" - 11:00 ч.
- ДОБРИЧ: Сборен пункт - Храм "Св. Георги"- 11:00 ч.
- БУРГАС: Сборен пункт - Паметник "Альоша" на площад Тройката - 11:00 ч.
- КАЗАНЛЪК: Сборен пункт - Площад "Севтополис" - 11:00 ч.
- ПЛЕВЕН: Сборен пункт - "Възраждане" №1, пред Общината 11:00 ч.
- РУСЕ: Сборен пункт - пред "Халите" (CBA) - 17:00 ч.
- БЛАГОЕВГРАД: Сборен пункт - пред ОБЩИНАТА - 17:30 ч.
- ШУМЕН: Сборен пункт - входът на Градската градина - 11:00 ч.
- ВЕЛИКО ТЪРНОВО: Сборен пункт - пред Европейския информационен център (бившия Пионерски дом) 11:30 ч.
- СМОЛЯН: Сборен пункт - пред (бившето) кино Дружба - 11:00 ч.
- СИЛИСТРА: Сборен пункт - паметника на 31 полк - 11:00 ч.

БЪЛГАРИ,

На 14 януари излизаме на Общонационален протест в различни населени места на територията на цялата страна, за да заявим категорично на управляващите, че няма да позволим да се разкъсва нашата Майка Земя, за да се проучва и добива шистов газ, и няма да позволим да ни отровят Водата!
Елате в събота, за да покажем, че не сме съгласни да се поставят под сериозна заплаха нашата вода и земя, животът и здравето ни! Нека излезем от уютната пасивност - сега по-важно отвсякога е да бъдем чути!
Настояваме да бъде гласуван от Народното събрание на Р България мораториум, а на по-късен етап - и закон за забрана на технологията "хидравлично разбиване", използвана при проучването и добива на шистов газ на територията на Република България!
Да вдигнем шум "За чиста България без шистов газ"! Носете всякакви средства за произвеждане на шум - часовници- будилници, вувузели, свирки, гайди, тарамбуки, кречетала, чанове и др. музикални инструменти!
Протестът е граждански и на него няма да бъдат издигани знамена на политически партии и всякакви други партийни символи!
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети