Гаро сам открил тялото на Мирослава, полицията „душила” лъжлива следа

Даниела Методиева
13.01.2012
размер на текста:

Иван и Гаро Снимка: dennews.bg

5-годишната немска овчарка Гаро от Планинската спасителна служба в Дупница сама открила вчера тялото на убитата преди 2 месеца и 5 дни Мирослава от Перник. Момичето било заровено на дълбочина около 20 см между борчета. Това разказа водачът на следовото куче Иван Тушев, който бе извикан по спешност от БЧК за оказване на съдействие на разследващите при намирането на тялото на Мирослава. Един от заподозрените Стоян, който по-късно се самоуби в дома си, подвел полицаите за мястото, където той и съучастника му заровили трупа на жертвата си. Причината за това била и неговото объркване, тъй като са действали на тъмно. Първоначално Стоян показал един терен, върху който разследващите започнали да копаят, но след като не открили нищо, се прехвърлили на втори терен, показан им от Стоян. След като се оказало, че и тялото на Мирослава не е заровено и тук, на помощ бил извикан Иван със следовото си куче Гаро. Немската овчарка се запътила към съвсем различно от посоченото от Стоян място и започнала да лае и да рие с лапите. Това вече било сигурен знак, че немската овчарка е попаднала на правилното място и така разследващите се натъкнали на тялото на Мирослава.
Водачът Гаро Иван Тушев държи премиерът Бойко Борисов да спази обещанието си и кучето да получи 3-4 телешки пържоли.
Необмисленото изказване на Борисов от вчера: "Не спах цяла нощ заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов. Използвахме тежка техника и най-накрая куче на Червения кръст изрови трупа на момичето. Затова казах на Цветанов, когато вземе заплата, да купи на кучето три-четири телешки пържолки. Три-четири телешки пържолки да прати на кучето, освен да награди водача. Кучето свърши много работа”, предизвика остра реакция на отвращение у хиляди българи.
Във Фейсбук е публикувано отворено писмо от журналиста Полина Паунова, но може да бъде подписано от всеки възмутен от реакцията на премиера. По-късно Борисов се извини за изказването си с думите, че „ако хората се радват на ордени, то кучетата се радват на пържоли”. „Един мъж не говори така, един държавник си подава оставката ако е такъв”, коментира Георги Стоев под отвореното писмо. Над 300 са вече острите коментари под писмото, което може да видите тук. Нито те, нито недопустимата реакция на премиера не бива да обезсмислят работата на Гаро, който е спасявал живота на десетки туристи в планината.  Още за следовото куче можете да прочетете в рубриката ни "Общество".
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети