Закриват 2 общински дружества в Дупница

Апетитният имот на „Ученически столове” в центъра на града може да бъде изгубен заради неплащане на лизинговия заем

Даниела Методиева
11.01.2012
размер на текста:

Дейността на общинските дружекства „Реклама-Дупница” и „Ученически столове” ще бъде прекратена. Това е предложението на кмета Методи Чимев, което трябва да бъде обсъдено на сесия на местния парламент. Според градоначалника съществуването на рекламното дружества, създадено в мандата на предшественика му Атанас Янев, не е оправдано. Справката сочи, че то генерира приходи само по време на предизборна кампания. Чимев е на мнение, че дейността на дружеството се дублира напълно с тази на отдел Общинска собственост, за който не би било проблем да стопанисва 24 билборда.

Управителите на останалите общински дружества вече имат за задача да представят и проекто-бюджети за тази година, тя им е възложена от заместник-кмета Олга Китанова. Целта е да се види какви усилия са готови да положат те за подобряване на финансовото състояние на дружествата.
Що се отнася до дружество „Ученически столове”, то неговата дейност също ще бъде слята с тази на домашния социален патронаж, който е общинска дейност. Според заместник-кмета по икономическите дейности Олга Китанова въпросът със закриването на дружеството и преминаването му към общината трябва добре да се обмисли. Причината за това е ипотеката върху апетитната сграда в центъра на Дупница заради тегленето на лизинг от 200 000 лв. за купуване на кухненско оборудване. Оказва се, че досега общината е изплатила едва от половината от вноската, а от месец юли миналата година към банката не е направен нито един превод. Вече има и предупредително писмо до временно назначения за управител на дружеството Румен Борисов, като предстои и среща с представители на банката.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети