Младенов се сдърпал с турски министър в Анкара заради Израел

dennews.bg
09.09.2011
размер на текста:

Българският министър на външните работи Николай Младенов и турският министър за Европейския съюз Егемен Багъш разменили остри реплики по повод Израел, съобщава в. "Хюриет", цитиран от news.bg.
Кавгата била проворикана от изказвано от Николай Младенов съжаление за решението на Турция да експулсира израелския посланик.
Не мисля, че изгонването (на израелския посланик) е добра идея, тъй като то ограничава възможностите за диалог, казал Младенов пред репортери преди срещата си с Бадгис в четвъртък в Анкара. Той отбелязал, че държави държат своите посланици дори в Сирия, за да гарантират, че комуникационните канали ще останат отворени, въпреки, по думите му, все по-репресивния характер на режима в Дамаск.
Партньорството между Турция и Израел има дълбоки корени, припомнил министър Младенов и изразил надежда двете страни да възприемат "поведение, което ще е от полза за сигурността на целия регион".
В отговор Егемен Багъш заявил, че България също би обмислила налагането на подобни санкции срещу Израел, ако нейни граждани са убити в международни води и тя не е получила извинение повече от година по-късно.
Тогава Николай Младенов отбелязал, че "никой български гражданин никога не се е опитвал да наруши блокада".
Багъш и негови сътрудници на свой ред припомнили, че израелските командоси щурмуваха турския кораб "Мави Мармара" в международни води, при което бяха убити девет пропалестински активисти, турски граждани през май миналата година.
Високопоставен сътрудник на Егемен Багъш омаловажил случилото се, като казал, че размяната на реплики не е помрачила последвалия работен обяд между двамата министри.
"Атмосферата на обяда бе много чистосърдечна, дори бодра. Ако всеки път се обиждахме от такива забележки, нямаше да сме способни да водим никакви преговори", отбелязал той пред "Хюриет".
Николай Младенов подчертал, че е приятел и на Турция, и на Израел, и обяснил, че е обезпокоен, че кризата между двете страни може да доведе до неблагоприятни последици за региона на фона на вече нарастващото напрежение в арабските страни.
България е не само съсед на Турция, но и един от нейните съюзници, които най-много я подкрепят в процеса на присъединяване към ЕС, заявил Еемен Багъш по време на разговорите с Младенов.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети