15 казана курбан раздадоха в храма „Покров Богородичен” в Дупница по повеля на Пресветата майка

Даниела Методиева
08.09.2011
размер на текста:

15 казана с курбан от овче и пилешко месо бяха раздадени днес в двора на храма „Покров Богородичен” в Дупница за празника Рождество Богородично. Това се случва за 20-а поредна година, за пръв път майсторите- готвачи започнали да приготвят курбана на този ден по повеля на Пресветата майка. Тя се присънила на една от служителките в храма и поискала и на този ден тук да се приготвя курбан, обясни майстор-готвачът Стоян Кадийски.

 


Приготвянето на курбана стана възможно благодарение на средства, осигурени от анонимни дарители, а освещаването направиха отец Георги Десподов и председателя на храма отец Благой.
Майстор-готвачът Стоян Кадийски обясни, че са купени 9 агнета, едното от които е с пари от касата за дарения на храма.
Десетки миряни дойдоха днес в храма, който се намира в най-стария квартал в Дупница- Вароша, за да си вземат за здраве от вкусния курбан. Преди това всички влязоха в черквата, за да запалят свещ за свое и здравето на близките си.

 


Още един курбан за здраве ще бъде приготвен в двора на черквата и това ще бъде на храмовия й празник на 1-и октомври, когато се чества Покров на Пресвета Богородица.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети