Медведев иска мерки за подобяване на гражданската авиация

DenNews.bg
08.09.2011
размер на текста:

Президентът поднесе цвятя на мястото на самолетната катастрофа, която уби 43-ма хокеисти. Снимка: Reuters

Руският президент Димитрий Медведев посети Ярославл, където вчера пътнически самолет Як-42 падна, убивайки 43-ма хокеисти. Поднасяйки цветя и скланяйки глава пред паметта на загиналите Медведев обеща непреклонност в прокаване на мерки, които да подобрят качеството на гражданската авиация в страната.
Според него първите крачки към това са рязкото съкращаване на броя на местните авиокомпании, обновяване на авиопарка и по-доброто обучение на пилотите, информира dnevnik.bg.
Според държавния глава правителството ще трябва да вземе много трудно решение, но той подчерта, че "човешкият живот е по-ценен и трябва да стои над всички други съображения, включително поддържането на родния производител".
"Разбира се, трябва да мислим за нашите производители, но ако те не са способни да се справят, трябва да се купува техника отвън", каза Медведев.
Той призова за открито разследване на причините за катастрофата на самолета край Ярославл. "Това е сериозна трагедия, сериозно произшествие. Всичко трябва да бъде публично и открито", каза президентът.
Междувременно стана ясно, че Федералната агенция за въздушен транспорт Росавиация обмисля да забрани или да наложи ограничения върху използването на самолети Як-42, съобщи заместник-министърът на транспорта Валерий Окулов.
Руският сайт РБК Дейли отбелязва, че много от руските авиокомпании може да бъдат закрити, ако им бъде забранено да използват местните Як-42 и бъдат принудени да купуват самолети от чужбина. Як-42 е една от най-използваните машини. За малките авиокомпании не съществува алтернативна авиотехника, тъй като продукцията на Boeing и Airbus им е прекалено скъпа.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети