Джипове незаконно извозват туристи и печелят при лифта за Седемте рилски езера

Проливният дъжд и гръмотевиците принудили вчера хората да плащат „по 10 лв. на череп”

dennews.bg
07.09.2011
размер на текста:

Джипове незаконно извозват туристи, а техните собственици печелят около станциите на лифта за Седемте рилски езера. Това потвърди изпълнителният директор на „Рила спорт” Славейко Стайков в отговор на писмо на ужилени клиенти от Благоевград, които се обадиха на редакционните телефони на dennews.bg, и изпратиха като доказателство и снимки от вчерашния ден.
Проливният дъжд и гръмотевичната буря вчера били причина лифтът да бъде спрян около 15 ч., а близо 300 туристи от цялата страна да останат в капана на природната стихия без възможност да се приберат обратно на началната станция в курортното селище Паничище. Всичко това им се случило при положение, че са си платили двупосочен билет от 15 лв. отиване и връщане с лифта. Оказва се, че освен в капана на природните стихии, те са попаднали и в друг.

 


Изпълнителният директор на „Рила спорт” Славейко Стайков обясни, че е бил информиран от служителя на лифта, че спира съоръжението в 15 ч., тъй като има буря.
„При това положение съоръжението трябва да бъде спряно, защото има опасност мълния да удари дърво или да доведе до авария на лифта. Фирмата ни не поема ангажимент да осигурява обратно транспорт при подобни ситуации, тъй като става въпрос за природна стихия, която няма как да бъде предвидена от нас и не е по наша вина. Точно поради тази причина не се връщат и парите от купените двупосочни билети, още повече, че те са със срок от 7 дни. Което означава, че туристите имат право да се възползват от билета в друг ден в рамките на този едноседмичен период”, обясни пред dennews.bg Славейко Стайков.
Всичко това било описано на табла на четири места- от началната станция при Паничище до хижа „Рилски езера”.
Оказва се, че природните стихии в района се използват доста умело от местни хора, които при пълна забрана за навлизане в Национален парк „Рила” и без надлежно разрешително за превоз извозват туристи. Читателите, които ни изпратиха снимките обясниха, че след като лифтът бил спрян заради проливния дъжд и гръмотевиците, барман от хижа „Рилски езера”, стопанисвана от „Рила спорт” им обяснил, че ще извика джипове, и че цената за слизане към Паничище била „По десетарка на череп”.
„Сами си направете сметка тези момчета по колко печелят на наш гръб, след като от фирмата не поемат никакъв ангажимент да ни осигурят транспорт за връщане. Когато попитахме служителят на лифта няма ли да ни се възстановят все пак парите, които сме дали за двупосочния билет, той ни отговори „Просто забравете”. Така всеки от чакащите се принуди да се качи в джиповете и всички ние си платихме поисканите ни 10 лв. на човек. Всичко, без да ни се даде билет или някаква касова бележка. Вече сме подали жалба до Комисията за защита на потребителите и оттам чакаме отговор”, обясниха ужилените туристи.
Управителят на фирма „Рила спорт” Славейко Стайков обясни, че е наясно с този незаконен бизнес на местни хора от Сапарева баня, самият той е подавал жалби в полицията. На някои от тях са налагани и глоби от ръководството на Национален парк „Рила” за това, че навлизат в територията при пълна забрана за преминаване, но досега резултат няма. Факт е и вчерашното извозване на туристи.
След като все пак се възползвали от този вид услуга, част от туристите отишли и до полицейския участък в курортното селище Паничище.
„От дежурния получихме само повдигане на рамене. След това се обадихме и на телефон 112, откъдето пък ни препратиха към Комисията за защита на потребителите”, обясниха още препатилите туристи.
 

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети