Гърция започна спешната разпродажба на фирми

dennews.bg
07.09.2011
размер на текста:

Спешната приватизация на държавни фирми е в ход, след като гръцкото правителство започна процедурата, съобщава news.bg.
Това е едно от условията, постигнато след договорки с външни кредитори, а очакваните постъпления от продажбите са 5 милиарда евро.
Атина има срок до 14-и септември да въведе в действие договорените структурни реформи, информира БНР.
До стартирането на спешната приватизация се стигна заради задаващата се реална опасност от спиране на финансовата помощ.
Програмата по намаляване на бюджетните разходи предвижда намаляване на заплатите на държавните служители от 10 до 40%. Останалите без работа след закриването на губещи държавни фирми ще получават в рамките на една година 60% от заплатата.
Въвежда се единна щатна таблица, спират се всички надбавки. Незабавно влиза в сила решението за либерализация на затворените професии, въпреки силната съпротива на таксиметровите шофьори.
Синдикатите реагираха светкавично, заявявайки че правителството извършва погром на държавните служители и ще организират за масови протести на 10 септември, когато премиерът Горгиос Папандреу ще открие есенния панаир в Солун.
Според наблюдатели прилагането на тежките икономически мерки, както и високата безработица, приближават Гърция към политическа криза и предсрочни парламентарни избори.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети