Пазят в тайна прокурорa, разследващ община Дупница за учителските заплати

Защо ревизорите на Дянков не засекат движението на парите и не се намесят, питат останалите без заплати педагози

Даниела Методиева
30.09.2011
размер на текста:

Окръжният прокурор, който ще извърши проверката по преписката срещу община Дупница заради отклоняване на държавни средства, преведени за учителските заплати, ще се пази в тайна. Това обяви говорителят на държавното обвинение Марияна Сиракова, след като днес преди обeд административният ръководител на държавното обвинение в Кюстендил Камен Пешев възложи проверката на свой колега. На въпрос кой от прокурорите се е заел със случая, отговорът от държавното обвинение бе, че името му няма да се съобщава, докато не приключи цялата проверка по преписката. Тя бе образувана в Районна прокуратура в Дупница, след като на 21-и септември учителката от ОУ „Неофит Рилски” Лили Георгиева внесе жалба. Това стана веднага след последната сесия на местния парламент, на която учители влязоха в залата за заседания, за да получат отговор къде са парите им за заплати, които министерството е превело на общината в качеството й на второстепенен разпоредител с тях. Те така и не успяха да получат ясeн отговор от кмета. Преписката бе разпределена при прокурор Оля Смилянова, която я изпрати по компетентност на Окръжна прокуратура, тъй като визираните в нея престъпления са подсъдни на Окръжен съд. Те са за престъпление по служба и за разпореждане с бюджетни средства не по предназначение.
След като обявиха пълна стачна готовност за 28-и септември, учителите от ОУ Неофит Рилски отложиха временно протестите си, защото сключиха споразумение с кмета, което потуши и останалото недоволство сред педагозите. Атанас Янев обеща до средата на другата седмица да даде заплатите за месец август. Това ще стане с парите, които образователното министерство трябва да преведе по сметките на общината в качеството й на второстепенен разпоредител.
Сред учителското съсловие в Дупница вече се надига оправдано недоволство и срещу ревизорите, които министърът на финансите Симеон Дянков гръмко обяви, че ще изпрати при посещението си в града на 20-и юли. Още тогава Дянков обяви, че още от месец май финансовото министерство извършва проверка на община Дупница и е събрало достатъчно доказателства за финансовите злоупотреби. Въпреки тези доказателства и уверението от страна на Дянков, че проверката на ревизорите в община Дупница ще започне още на следващия ден, на практика това стана с повече от месец закъснение. Въпреки, че проверката тече все още, така и не можа да се установи от ревизорите кога и как парите за учителските заплати са преведени по сметките на община Дупница, и къде, по кои сметки и за какви други плащания са пренасочени. Недоволството от страна на учителите е заради това, че всеки ден от джоба на данъкоплатеца се плащат командировъчни на ревизорите, които са минимум 30 лв. само за път и храна. Ако те остават и да нощуват в града, това означава, че парите им скачат двойно.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети