Трагедията в с. Катуница ни събуди: Шествия в 8 града, 100 арестувани

DenNews.bg
27.09.2011
размер на текста:

Снимка: plovdiv-24

Трагедията в с. Катуница, при която близки на ромския цар Кирил Рашков умишлено прегазиха 19-годишно българско момче, след години заплахи и тормоз, събуди шествия в осем големи града в страната.
Над 100 души са арестувани по време на протестите в София, Бургас, Враца, Стара Загора, Перник, Благоевград, Плевен и Пазарджик.
За нарушаване на обществения ред в Бургас са задържани двама души, в Пазарджик - също двама, в Плевен - 8, в Пловдив - 47 и във Варна - 20.
В столичните полицейски управления са отведени 23-ма души. 12-годишно момче е хвърляло камъни срещу полицията. То ще бъде предадено на родителите, на които ще бъде съставено наказателно постановление, информира bTV.
Петима пострадали при протеста в София са приети в "Пирогов”
В Плевен е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за разбиване на партиен клуб в града. По време на шествията са пострадали двама полицаи - в София и във Варна. Те са без опасност за живота.
Полицията успя да предотврати нахлуване в ромския квартал на Варна Максуда от страна на протестиращи в подкрепа на жителите на село Катуница. Задържан е бил и кандидат-кметът на града от коалиция "Варна утре" Костадин Костадинов, по-късно той е освободен. Костадинов е регионален координатор на ВМРО за Варненска, Шуменска и Добричка област, а от 2009 година е заместник- председател на ВМРО-БНД.
След протеста в центъра на Плевен около 500 души тръгнаха към най- големия ромски квартал. Протестиращите започнаха да хвърлят камъни и бутилки към къщите.
С камък беше ударена и полицейска кола. Изпочупени са стъклата на клуб на ДПС, разбити са прозорците на ромски къщи.
Полицията успя да разпръсне протестиращите, преди да влязат в ромския квартал в края на града. Част от тях стигнаха до село Букoвлък, което е с предимно ромско население. Задържани са петима души, през цялата нощ в района имаше засилено полицейско присъствие.
Траурно шествие в памет на двете загинали момчета Ангел и Павел имаше късно снощи и в Катуница.
Нощта в селото премина спокойно. Мълчаливи със свещи в ръце стотици жители на селото преминаха от кметството до мястото, където 19-годишният Ангел Петров беше прегазен в петък вечерта. Хората почетоха паметта и на погребания вчера следобед приятел на Ангел – Павел, който почина на първия протест след смъртта Ангел.


Веселин Христов                                                     Снимка: bTV

Рашков заплашил с убийство вуйчото на Ангел в деня на трагедията


Вуйчото на прегазения от хора на Рашков 19-годишен Ангел Веселин Христов, е бил заплашван с убийство от ромския цар в деня на трагедията. Това разказа Христов пред сутрешния блок на bTV.
По думите му лично не се е познавал с Рашков, но той от години е упражнявал тормоз върху семейството му с цел да сплаши неговата майка, която два мандата е била кмет на село Катуница.
Кирил Рашков опитал да загради незаконно общинска земя, твърди Веселин Христов. И това се е случило. Последвали опити на кметицата да спре това беззаконие – чрез сигнали до прокуратурата и РДНСК. И това довело до заплахи.
"Знам както се изсипа върху мен, първо се започна със заплахи"
По телефона и лично той идвал многократно. След като тя не се поддаде на тези неща започна да действа – предизвика два пожара, в дома ми и в автомобила ми. Още тогава можех да загина. Година след това хвърлиха бомба пак в дома ни”, каза Христов. Извършителят, непознат за семейството е задържан и твърдял, че просто хвърлил бомбата, без да ги познава.
„Убийството беше следващото нещо. В деня преди убийството той (Кирил Рашков) дойде и заплаши мен и съпругата ни съвсем открито”, каза Христов. Мъжът и съпругата му веднага подали сигнал в полицията в РПУ в Асеновград. Защита обаче, по думите му, не последвала. В селото дошли трима полицаи, които го предупредили да престане да се занимава с това.
"Няколко часа след това бях нападнат от повече от десет коли от роми, въоръжени със саби и мечове. Племенникът ми стана свидетел, защото беше наблизко с братчето му и баща му. И опитаха да ми помогнат. Но Ангел загина, това беше цената
Всички тези хора бяха предвождани от внука на Кирил Рашков, въоръжен със сабя. И извика: „ Гяури, сега ще ви изрежем главите на всички”, разказа Веселин Христов.
Секунди след това премазали, нарочно по думите на вуйчото, 19-годишния Ангел. И избягали. Попитан дали очаква възмездие и справедливост, Христов каза, че очаква намеса на органите на реда.
„Не мога да си обясня всички тези хора как не са задържани, трябва да има някаква намеса”, каза вуйчото на Ангел пред „Тази сутрин”.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети