Четири легенди на местната власт в Бобов дол казаха „Край”

Десислава Панайотова-Янкова
23.09.2011
размер на текста:

Йорданка Каленичкова се раздели с политиката. Откритието й Борислав Делибалтов, обаче се превърна от шофьор на кметската й кола в певеца Борис Дали и общински съветник. Снимни: Архив

Бобов дол вече няма да е същия. Независимо какво ще се случи след предстоящите местни избори и при формирането на екипите на местната власт. Бобов дол вече няма да е същия, защото четирима от тоталните диктатори в местната политика казаха „Край” на политическата си кариера.
 

Васил Велинов (вдясно)

Не знаем дали новият местен парламент ще бъде по-работещ от досегащните, но със сигурност заседанията на ОбС ще бъдат по-скучни и мудни. Защото Йорданка Каленичкова, Димитър Ганчев, Павел Нинов и Васил Велинов няма да са там.
Бившяият кмет на Бобов дол и общински съветник Йорданка Каленичкова може и да е един от най-критикуваните представители на местната политика, но несъмнено е и една от най-обичаните и колоритни личности в нея.
Червената дама ще бъде запомнена не само с размаха при харченето на пари по време на кметския си мандат, след който настоящото ръководство на общината в лицето на екипа „Алексова” изплаща кредит и задължения, но и с пикантния си и рязък език към опонентите.
От печеливша фигура на избори и знаме на БСП в местаната власт Каленичкова сега остава извън червената листа за ОбС и кметската битка.
Едно защото според съпартийците й грешките от кметския мандат спомогнаха за пробива на Грети Алексова на миналите избори, друго защото на събранията, които партията проведе никоя от местните структури не я посочи за участие в изборите.
Каленичкова обаче ще липсва в местния парламент. И не само заради характерния начин по който слагаше на място опонентите си и ги караше да замълчат, но и заради ненедминатото си умение да превръща и най-малката социална тема в политика и всяка тема от политиката в социална.
Бившият кмет Димитър Ганчев също ще остане извън сградата на местната власт. Краят на политическата му кариера обаче беше по-очакван, защото в последните години сякаш винаги теглеше белязаната карта. Свършеното по време на кметския му мандат избледня напълно пред скандалите при тоталната въртележка, на която се качи Общински съвет при избора и свалянето и пак избирането и пак сваленето на председателите и заместник-председателите си в този мандат.

Димитър Ганчев


Така Ганчев на няколко пъти се оказваше председател или сам, или в комбина с друг, който твърдеше, че е лигитимния ОбС-шеф, като Димитър Атанасов от „Атака”, например. Така ОбС-Бобов дол влезе не само в националните медии, но в съда.
Ганчев се прости със създалата го за политиката БСП, като премина в редиците на „Лидер”. Преди няколко месеца обаче той се раздели и с членството си в партията на енергийния бос Христо Ковачки. Посочените от Ганчев мотиви е, че не искал да слуша и изпълнява поставените партийни поръчения.
Благодарение на преминаването си през БСП и „Лидер” обаче той остана хем загадка за колегите си, хем лесна мишена. Защото и до сега те си обясняват поведението и гласуването му с принадлежност, ту към едните, ту към другите.
Една е обаче ясната роля на Димитър Ганчев в бъдеще-щастлив дядо.
 

Павел Нинов

Пламен Нинов е другото лице, което ще трябва да забравим. Поне за този мандат. Защото дългогодишният общински съветник и бивш председател на ОбС няма да участва в изборите, но с уговорката „сега, за после не знам”. Всъщност Нинов и преди е правил почивка в кариерата си на съветник и въпреки, че е просускал мандат се е връщал в редиците на ОбС.
А на ОбС ще му липсват забележките на Нинов, защото той имаше качеството да задейства заседанията при възникване на процесуална засечка, а и винаги да освежава обстановката с забележки за допуснати неточности или просто шеги.
Васил Велинов също ще липсва на сесиите и в работата на ОбС. Защото с бързата си мисъл и делово отношение към работата помагаше на по-младите му и разсеяни колеги да влязат в час.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети