Шенген, отвори се...най-рано през февруари

DenNews.bg
23.09.2011
размер на текста:

„Шенген, отвори се” и този път не подейства като магическо заклинание, след като Холандия и Финландия наложиха вето на решението за приемането на България и Румъния в единното европейско пространство за свободно пътуване, тясно свързано със сигурността, което държавите могат да гарантират на ЕС. Решението получи отказ след като Холандия и Финландия наложиха вето.
Най-ранно въпросът ще бъде разгледан през февруари, когато се очаква поредния доклад на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност.
Днес световните медии отразяват широко темата, като основният мотив за отказа според анализаторите е страхът от засилваща се миграция от юг.
„Европейският съюз обяви на две от страните членки - Румъния и България, че ще трябва да почакат, преди да се присъединят към Шенгенската зона за свободно пътуване”, пише днес вестник "Ню Йорк таймс" в кореспонденция от Брюксел.
„Финландия и Холандия се обявиха против допускането на двете страни в Шенгенската зона, чиито членове се договарят да имат доверие на своите системи за сигурност по границите и разрешават на през границите им да се минава без паспорт, както е пътува от щат в щат в САЩ”, посочва вестникът, цитиран от dnes.bg.
"Ню Йорк таймс" цитира българския министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, според когото ситуацията е като "параграф 22" - всеки път, когато бъдат изпълнени дадени изисквания, се поставят нови.
„Отказът България и Румъния да се присъединят към Шенген няма да се отрази на гражданите на двете страни, които и сега могат да пътуват свободно в Европа. Но за двете правителства това бе политически удар, а те и без това са чувствителни към вероятността да бъдат третирани като второкласни държави”, посочва още вестникът.
„Румъния и България не успяха да убедят правителствата в ЕС да ги допуснат до зоната за свободно пътуване”, пише вестник "Скотсмън".

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети