Бараково отпадна от изборите за селски кмет

Десислава Панайотова-Янкова
20.09.2011
размер на текста:

Едно от най-предпочитаните за новите заселници в Кочериновско села-Бараково, няма да избира селски кмет за пръв път от десетилетия насам. Причината е, че селото падна под границата от 350 жители, които са необходими по новия Изборен кодекс за провеждане на избори.
Интересен факт е, че именно близостта на селото до Благоевград, която доведе до бурното му развите, сега е сред основните причини местните да не могат да изберат сами кмета си. Бараково няма нищо общо с обезлюдените български села. Къщите са пълни, дворовете обгрижвани, улиците гъмжат от хора сутрин и вечер, но на документ в селото живеят малко над 300 души.
Но поради близостта на селото до Благоевград и факта, че поколения наред са работили и живели там, голяма част от местните разполагат с жилища в областния град и са регистрирани там. Тези, които предпочитат живота на село след години, прекарани в големия град, пък запазват регистрацията си там по ред причини, най-често споменаваната от които е избора на личен лекар.
Така жителите на едно от живите и развиващи се села в община Кочериново за пръв път от години няма да застанат пред урните, за да си изберат кмет, а ще чакат назначаването на наместник.
Само три села в общината-Мурсалево, Стоб и Пороминово ще пуснат бюлетина и за кмет на селото, нард с вота за президент, общински кметове и Общински съвет.
В Мурсалево основните играчи за селски кмет са настоящият Робертино Киров от коалицията СДС-ДПС, Веска Грънчарска-ГЕРБ и Христо Дървенски-БСП. В Стоб се очаква дамска битка между кмета от предишния мандат Роса Стоименова, сега издигната от ГЕРБ и настоящата съветничка, бивш член на СДС Татяна Андонова, сега кандидат на РЗС.
В Пороминово срещу досегашния кмет Венчо Петров излиза съветникът Селвалдо Тущов.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети