Държавната субсидия за училища и детски градини в Дупница отново потъна в банковите сметки на общината

На среща със синдикатите кметът обяснил, че чака до 16 ч. днес 1 млн. лв. отнякъде, в ОУ „Неофит Рилски” започна процедура за протести

Даниела Методиева
20.09.2011
размер на текста:

Държавната субсидия за месец септември за училищата и детските градини отново е потънала в банковите сметки на общината. Това е станало ясно след среща в кабинета на кмета Атанас Янев преди обяд днес, проведена по искане на синдикатите, обясни лидерът на КНСБ Тодорка Дамянова. Дамянова обясни, че още на 2-и септември е видяла, че по сметките на община Дупница в местния клон на банката, в която се превеждат парите, държавната субсидия за месец септември е получена. Проверката от нейна страна тогава бе извършена заради готвените протести от страна на учителите от детските градини и училища в селата за забавените заплати за месец юли. В преведената на 2-и септември по сметката на община Дупница субсидия от Министерство на образованието, освен парите за заплати и издръжка на училищата, е била включена и сумата за безплатните учебници от 1-и до 7-и клас. Оказва се, че и до днес дори и тези пари не са преведени на директорите, които вече са поръчали и получили учебниците от печатниците. А ангажиментът на община Дупница като второстепенен разпоредител е само да направи преводите по банковите сметки на училищата. Все още на се преведени и парите за заплати за месец август, а крайният срок беше 5-и септември за детските градини и 15-и за училищата. На срещата днес кметът Атанас Янев е обяснил, че очаква до 16 ч. да получи отнякъде 1 млн. лв. по сметките на общината и да започне да се разплаща с училищата, обясни Тодорка Дамянова.
Заради поредното бавене на преводите от страна на община Дупница като второстепенен разпоредител със средствата, отпускани на училищата и детските градини от държавния бюджет, в ОУ „Неофит Рилски” вече е започната процедура за провеждане на ефективни протести. Директорът Бистра Стойкова е изпратила уведомително писмо да всички институции в града. В учителските среди вече сериозно се обсъжда и въпроса за започване на 1-часови протести.
Заради поредното забавяне на субсидиите, на последната сесия на местния парламент утре в 10 ч. в залата за заседания ще влязат синдикалните лидери и директорите на училищата.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети