Църквата „Св. Петка” в бобошевското с. Сопово пред рухване

Даниела Методиева
19.09.2011
размер на текста:

Църквата „Света Петка” в бобошевското село Сопово спешно се нуждае от ремонт. Ако не се укрепят покрива и стените, и не се подменят вратите и прозорците, храмът е застрашен от рухване. От дъждовете голяма част от иконите вече са повредени безвъзвратно, напукани са както външните, така и вътрешните стени.
Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски вече е осигурил част от средствата, и майстори поправят покрива и пренареждат керемидите.

 


Тъй като жителите на село Сопово набарояват около 70 души, предимно възрастни и немощни хора, за да стане възможно по-бързото набиране на средства, вече е открита и банкова сметка от директора на местния клон на Корпоративна банка Георги Георгиев, чиито родители са родом от с. Сопово. От основаването на храма досега са правени 3 ремонта.

 

Единият е през 1872-а година с доброволния труд на хората от селото, вторият през 1912-а година по времето, когато председатели на църковното настоятелство са били Стоимен Искренов и Иван Палчев. От надпис в притвора на храма става ясно, че тогава в ремонтните работи се е включило „мало и голямо”. Изографисването на иконите е направено от майсторите от Банско Димитър, Михаил и Костадин. И последният ремонт, който е бил козметичен, е през 2005-а година.
За окаяното състояние на християнския храм кметският наместник Христина Христова е изпратила няколко писма до институциите, но досега отговор няма. Първото е от миналата година и датира от 8-и октомври, адресирано е до Светия синод. В него Христина Христова описва в какво състояние е черквата и кани представители на институцията да посетят на място и да видят в какво окаяно състояние е, но досега отговор няма.

 


 Такъв не е получен и от Дирекция по вероизповедянията, където писмото е изпратено на 2-и юни тази година. Едва, след като кметският наместник на село Сопово Христина Христова изпраща писмо до игумена на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлоги, тромавата машина се задейства и двамата с архиерейският наместник отец Георги Паликарски осигуряват първите средства.
Ето и номерът на банковата сметка, по която всеки, който има желание и възможност, може да допренесе със своята лепта за спешния ремонт на храма:

„Корпоративна търговска банка” АД София
Номер на сметка:
BIC: KORPBGSF
IBAN: BG 08 KORP92201036952301
 

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети