Семейство Виячки от Дупница съдят България в Страсбург, делото за смъртта на тяхна роднина е загубено, окончателно

dennews.bg
16.09.2011
размер на текста:

Съпругат Младен Виячки с една от оспорваните експертизи. Снимки:dennews.bg

Семейство Виячки от Дупница завеждат дело в Страсбург срещу държавата заради окончателно изгубеното дело за смъртта на тяхната роднина Йорданка Виячка, майка на 2 деца. И Софийския апелативен съд оправда напълно анестезиологът д-р Станкева, срещу която се водеше разследването. Според решението на висшите магистрати те не са виновни за смъртта на Йорданка Виячка, която на 6-и април 2006-а година издъхна на операционната маса в частната болница в Дупница.
Битката, която семейство Виячки водиха 5 години, за да докажат вината на д- Станкева, се оказа безуспешна, а сега те ще търсят справедливост в Страсбург, категоричен е съпругът Младен Виячки.

 Свекърът Милчо Виячки заяви, че ще търси истината за смъртта на снаха си, докато е жив и в името на децата й.


Докато течеше разследването по молба на свекъра на Йорданка Виячка се смениха трима прокурори от Окръжна прокуратура в Кюстендил- Йордан Георгиев, Невена Стоева и Ангел Байрактарски. След това разследването бе поето последователно от Върховна касационна прокуратура и Апелативна прокуратура.
През 5-те години на разследването на смъртта на Йорданка Виячка бяха назначени и завършени 7 експертизи, които бяха противоречиви. След като преписката влезе в прокуратурата, държавното обвинение прекрати наказателното производство срещу д-р Станкева заради липса на достатъчно доказателства. Преди това становището на наблюдаващия прокурор бе, че д-р Станкева не е предложила на лекуващия лекар тест за алергия при болен с доказана алергия, макар че това й е било известно от предишна оперативна намеса, като тя самата е приложила документ за извършеното от нея изследване за алергия към използваните в анестезията препарати. Преди фаталната процедура при поставяне на упойката на Йорданка Виячка на 6-и април 2006-а година д-р Станкева не е предложила предварителна консултация с алерголог при алергично болна и подготовка на пациента за операция по негово предписание, става ясно от обвинителния акт.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети