БСП иска главата на Трайчо заради кризата с чуждите туристи

DenNews.bg
14.09.2011
размер на текста:

Трайчо Трайков

Министърът на икономиката Трайчо Трайков и заместника му Иво Маринов да подадат оставки, заради кризата с туристите по българското Черноморие. За това настоя депутат от БСП и предшественик на Трайков Петър Димитров след среща с директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.
Според Димитров няма по-тежък удар за българския туризъм през последните 20 г., а туризмът единствено осигурява относително добри икономически резултати през тази година.
Според него, правилното действие е до 24 часа по инициатива на Комисията за защита на потребителите (КЗП) да се задейства застраховката и туристите да бъдат превозени обратно. КЗП също е подчинена на министър Трайков, поясни депутатът.
"Две фирми разиграват война на територия, която не е тяхна - летищата във Варна и Бургас, в комплекс "Слънчев бряг", обобщи ситуацията директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, информира dnes.bg.
Според него има пълно неразбиране на проблема от страна на заместник-министър Иво Маринов, който не съзнавал как европейското законодателство трябва да бъде приложено в България.
Драганов обясни, че съгласно европейска директива правителството трябва да изисква от организатора на туристическото пътуване достатъчна гаранция, че може да защити икономическите интереси на потребителите и да ги върне обратно в страната им.
Във връзка с разгорелия се скандал левицата планира питания и въпроси към министри. Трайчо Трайков ще трябва да отговаря за планираната нормативна промяна във връзка с неспазени европейски директиви, за размера на щетите на ресторантьорите и хотелиерите.
Въпроси имало и към транспортния министър Ивайло Московски - за загубите на фирмите, които се занимават с превоз на туристи на територията на страната, както и към Цветан Цветанов за напрежението по границите.
Депутатите на ГЕРБ обаче категорично застанаха зад Трайков и неговия заместник Иво Маринов.
Чуждите туристи, предимно от Русия и Финландия се оказаха заложници на Летище Бургас след като авиокомпанията България Еър отказа да извърши всички полети, резервирани от фирма “Алма тур”. Причината е дълг в размер на 7 млн. лева, който туроператорът дължи на националния въздушен превозвач.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети