Нов закон хлопва кепенците на 1 100 кметства

DenNews.bg
14.09.2011
размер на текста:

1100 кметства с население под 350 души ще бъдат закрити като административни центрове, превдвижда Законът за териториалното устройство, приет на първо четене от депутатите.
От БСП остро се противопоставиха на промяната, но без успех. От 97 гласували обаче, „за” бяха 77, 11 „против”, 9 гласуваха „въздъжал се”.
"Причините, които налагат тази промяна в закона, са свързани с последните промени в закона, с които бе прието като условие за създаване на кметство наличието на население над 350 души общо в населените места, образуващи кметството", обясни вносителят на закона Любен Татарски от ГЕРБ, цитиран от news.bg
Друг мотив за предложенията на депутата е и Изборният кодекс, според който кметове не се избират в населени места с по-малко от 350 души.
Според Татарски, след като в такива населени места няма да се избират кметове, кметствата да се закриват само с решение на Oбщински съвет.
Решението на депутатите няма да повлияе върху правото на жителите на тези населени места да гласуват на предстоящите избори, увериха от мнозинството на ГЕРБ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети