Скандал спря опразването на закрития дом за деца с увреждания в Горна Козница

Десислава Панайотова-Янкова
14.09.2011
размер на текста:

Камионът беше разтоварен след като се оказа, че няма протокол за натоварените вещи. Снимки: dennews.bg

Скандал между служители на община Бобов дол и кмета на Горна Козница спря опразването на закрития преди повече от година Дом за деца с умствени увреждания в селото.
Кметът на Горна Козница Георги Георгиев и няколко човека от селото спряха с телата си камион натоварен с уреди и детски дрехи от дома. Те останаха непреклони пред обясненията на домакина на общината Капка Янчева и колежката й Красимира Методиева, че вещите са заведени по списък от комисия провела инвентаризация и се извършва единствено прехвърлянето им в общински склад, където ще бъдат съхранявани.
След часове скандали и надговаряне на двете страни на място беше извикан председателят на ОбС Нели Карипова и полицейски патрул. Още преди появата им обаче Капка Янчева разпореди на помощниците си камиона да бъде разтоварен и вещите върнати в необитаемите сгради на закрития дом.
Притесненията на местните е, че инвентаризацията не е извършена по правилата и има опасност част от вещите „да изчезнат”, като за селото, дало доброволен труд и дарения за изграждането на дома, да не остане и един телевизор.

Председателят на ОбС Нели Карипова разховаря с Красимира Методиева.


„Това което ние искаме е да се прави протокол при всяко извозване от дома. Да се знае точно какво се товари и после какво стига в склада в Бобов дол, защото преди няколко месеца станахме свидетели как Капка Янчева дойде с частен микробус и бяха натоварени маси и столове. Къде са? Къде са въглищата и дървата, които бяха останали в дома? Къде са чисто новите уреди-климатици, перални и миялни машини? Още повече почти всичко в дома беше дарявано от фондации и не е ли редно преди да бъдат изнесени вещите да бъде поискано и тяхното съгласие”, обясняваше разпалено Георгиев.
 

Навесът, който работници са опитали да демонтират.

На място Нели Карипова донесе единствения документ, с който разполага ОбС-решение на местния парламент за закриване на дома. „Аз не съм запозната с това дали има заповед на кмета Алексова за опразване на дома, но процедурата е такава, че всеки камион трябва да разполага с придружителен пътен лист, от който да става ясно какво се извозва и за къде. Какво ще се случи ако камионът бъде спрян от ДАИ или полиция по пътя и как ще се докаже тези вещи от къде са и какви са? Още повече би трябвало кметът на Горна Козница също да бъде държан в течение и да наблюдава опразването на дома”, обясни Карипова.
Хората около Георгиев пък постоянно повтаряха, че той обира всички негативи от закриването на дома, а няма никаква представа за това какво се случва и не може да даде отговори на нападките на местните.
„Защо да се изнася всичко като може тези сгради да се използват за нещо след този кмет? Нали има охрана тук! Няма кой да открадне нещо! А и защо искаха да срежат чисто новия и хубав навес, който се използваше за лятна кухня. Защото скандала започна точно когато видяхме, че се опитват да отрежат навеса. Как така общината ще приватизира дарения?”, ядосваше се и Росица Арсова.
Изнервена до краен предел Капка Янчева запечати с ленти помещенията на дома след като не успя да убеди Георгиев, че вещите се местят в общински склад и нищо няма да изчезне.

Капка Янчева и Красимира Методиева се отказаха от опразването на дома под натиска на местните.


„Аз съм материално отговорно лице и всичко е заведено на мен. Какво ще откраднен бе, хора?! Бебешките гащи ли? Ако искате да си остане всичко тук дайте да ви предам срещу подпис всичко и вие ще отговаряте за съхранението. Но нали се сещате, че ако стане кражба аз ще отговарям, а не вие”, обясняваше тя.
Един от мъжете назначени за охрана пък обясни, че според мнението в селото целта била след като се изнесат по-ценните уреди, дрехи и вещи, сградата да бъде оставена без надзор и разграбена. „За скрап ли искаха да вземат навеса и детските игрушки? А после и дограмата и каквото може да се измъкне да се извади. И тук да стане като в закритото училище-разруха и грозна картина за селото”, мърмореше той.
На обвиненията, че е дошла с частен бус преди няколко месеца, Янчева обясни, че тогава са изнесени част от вещите, които по заявка са били разпределени да се дадат на част от селските кметства.
В двора на дома пристигна и полицейският шеф на Бобов дол Румен Сираков. След като изясни, че разтоварването на камиона не е разпоредено от полицаите, а от домакина на общината той само изтъкна, че скандалът не е проблем на полицията и служителите не могат да вземат страна. Все пак униформените останаха на място, въпреки че там има няколко охранители, назначени на граждански договори към общината.

 


Грети Алексова

Кметът Грети Алексова:

Това е изкуствено напрежение

За инвентаризацията и опразването на дома съм издала нужните заповеди. Цялото движимо имущество е заприходено на община Бобов дол и ние сме отговорни за опазването му.
Аз изпратих камиона и домакина, след като в петък и неделя отидох лично на проверка в дома. Въпреки че има назначена охрана на място нямаше никой и за два часа, в които спокойно обикалях никой не дойде да ме попита кой съм и какво искам. Така лично се убедих, че трябват мерки и ги разпоредих. Това което извършваме в момента е прехвърляне на заприходено имущество от един склад в друг. В Бобов дол вещите и уредите ще бъдат орханявани, а за това къде ще се използват е нужно решение на ОбС.
Специално за дрешките имаме идея да ги дарим на някоя социална институция, вместо да изгниват в дома.
Навеса и катерушките искаме да преместим също на склад. Катерушките ще бъдат освежени и монтирани по детски площадки, а навеса също ще бъде използван на друго място.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети