Талибани атакуват Кабул

dennews.bg
13.09.2011
размер на текста:

Две камикадзета, опасани с пояси с експлозиви, се самоврзивиха на две места в столицата на Афганистан- в западната част на Кабул и пед входа на училище "Хабибия”. От първия взрив е загинал един полицай, други двама са ранени, а от втория има двама ранени.
През това време талибани атакуваха центъра на афганистанската столица Кабул с ракети и стрелба с автомати, съобщават чуждите агенции, цитирани от news.bg.
Досега най-малко осем силни експлозии са отекнали в дипломатическия квартал близо до американското посолство и главния щаб на международните сили за сигурност. Една ракета е улучила сградата на телевизия Толо, а втора падна до автобус с ученици.
По информация на полицията нападателите стрелят от висока офис сграда в строеж на площад "Абдул Хак", който е на около 300 метра от посолството на САЩ. Става въпрос за четирима или петима талибани. Според полицията те са се барикадирали в сградата, два хеликоптера на НАТО я обикалят.
От българското Министерство на външните работи съобщиха, че под ракетен обстрел е било и летището в Кандахар, където има разположени български части. За летището в Кабул, където също има наши войници, няма информация.
Нападението е втората голяма талибанска атака в града за по-малко от месец. В средата на август атентатори самоубийци отнеха живота на девет души при атака срещу сградата на Британския съвет в Кабул.
И за днешната атака отговорността поеха отново талибаните. Техен говорител каза, че атентатори самоубийци са атакували афганистански и чужди войници на площада.
По думите му бойците са били въоръжени с автомати "Калашников", гранати и са носели пояси с експлозиви.
Улиците в центъра на Кабул вече са блокирани от силите за сигурност и полицията

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети