Западът е виновен за кризата, обяви китайски вестник

dennews.bg
08.08.2011
размер на текста:

Западът е виновен за кризата, обявиха китайците
Западната политическа система е виновна за дълговата криза в Европа и САЩ и за понижението на кредитния рейтинг на най-голямата икономика в света. Това сочат експерти в китайския вестник „Женмин жибао”, цигиран от Руската Информационна Агенция „Новости”.
Според китайския ежендевник при развиващите се страни положението не е чак толкова тежко при условията на криза така, както беше през 2008-а година по време на краха на инвестиционната банка Lehman Brothers. Според експертите в период на съвземане вече навлиза икономиката на САЩ. Задълженията на Гърция, Ирландия и Португалия пък били едва 1% от активите на 10-те найз-големи банки в Европа. А японците въпреки рецесията отбелязват ръст на приходите от чуждестранни инвестиции.
В тази връзка според експертите на китайския вестник „към ръба на пропастта е отишла не световната икономика, а вашингтонската политика",отбелязва вестникът. Американската дългова криза бе възприета от общественото мнение по света като "фарс", не защото страната попадна в икономическо тресавище, а поради изпадането на страната в политически капани.
„Женмин жибао" отбелязва, че с политически фактори в значителна степен е свързана и дълговата криза в ЕС. В статията се отбелязва, че фарсът още не е свършил, доколкото САЩ и редица страни от ЕС влизат в нов предизборен цикъл. И във връзка с това може да се наблюдава „нов разгул" на популизма и протекционизма.
Безпокойство в света предизвиква „способността" на западните политици да вземат бързи и ефективни решения, което влияе върху увереността на инвеститорите за възстановяването на световната икономика.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети