Спецщаб на Дянков следи пазарите в САЩ и Европа за нова криза

DenNews.bg
08.08.2011
размер на текста:

Сецщаб, създаден по разпореждане на финансовия министър Симеон Дянков, ще следи ситуацията на пазарите в САЩ и Европа и дали се задава нова вълна на кризата.
В края на всяка седмица щабът, в който влизат зам.-министрите на финансите Владимир Горанов и Боряна Пенчева, експерти от отдела за анализи в министерството и хора от БНБ, ще докладва на Дянков, пише в. „24 часа".
Освен това екипът на вицепремиера започвал изработването на оптимистичен и песимистичен вариант на бюджета за догодина в зависимост от развитието на ситуацията по света. Било почти сигурно, че в сметките за догодина ще се заложи отново на сравнително висока инфлация от 4-5%.
"Всички държави трябва вече да са се научили, че се нуждаят от строги фискални правила и дисциплинирана фискална политика. В ЕС всяка от тях може да се поучи от България. Ние успяхме да излезем от кризата, без да вземаме външни заеми, без да вдигаме данъци и без да влизаме в големи дефицити. Посоката е вярна и ще се продължи по нея", заяви самият Дянков.
"За нова криза е рано да се говори, но има свиване на финансовите пазари, което при всички случаи ни засяга, най-пряко през борсата", заяви пък лидерът на СДС Мартин Димитров.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети