Няма такова чудо! Старинен град изникна под ЦУМ

DenNews.bg
04.08.2011
размер на текста:

Снимка: БГНЕС

Почти изцяло запазена мозайка от IV век с площ над 30 кв. метра в руините на голяма сграда със зала е открита при археологическите разкопки под бул. "Мария Луиза" в столицата.
Археолозите са установили, че сградата е принадлежала на знатен жител на град Сердика и че мозайката е била част от зала за приеми, информира vesti.bg.
„Няма такова чудо!”, възкликна културният министър Вежди Рашидов при „обхода" на новата голяма сграда, разкрита от археолозите при строителството на осмата метростанция до ЦУМ. Рашидов е категоричен, че тази находка ще допринесе много за развитието на туризма.
Обектът беше разгледани с огромен интерес и от столичния градоначалник Йорданка Фандъкова. Тя се похвали, че вече е осигурено финансирането за реализацията на археологическия комплекс в центъра на София - проектът е финансиран с 16 милиона лева по ОП „Регионално развитие", пише и news.bg.
Археолозите поясниха от своя страна, че проучването е продължение на мащабните разкопки от миналата година, при които там бяха разкрити останки от две църкви с прилежащите им некрополи, сгради и съоръжения от периода между 15 и 19 век.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети