Столични проститутки на протест, искат легализиране на занаята

dennews.bg
31.08.2011
размер на текста:

Снимка: БГ НЕС

Столични проститутки излязоха на протест пред ЦУМ днес с искане занаятът им да бъде легализиран, съобщава news.bg.
Присъствието на медиите обаче стресна жриците на любовта, повечето от които бяха облечени с тъмни дрехи, качулки, с очила, и не искаха да бъдат снимани. И още при първите въпроси на журналисти се изпокриха около ЦУМ и съседни сгради. Причината да не искат да бъдат показвани е, че после ще бъдат малтретирани от сутеньорите си. Някои все пак се съгласиха да дадат гласност на исканията си пред журналисти, но само при условие, че ще бъдат снимани в гръб.
Те са се решили да излязат в центъра на София и публично да заявят, че са за легализацията на проституцията у нас. Повечето от тях са настроени скептично и не вярват, че това би могло да се случи скоро в България. Според тях най-малко 50% от българите са против това бизнесът с жени да бъде узаконен.
Основната цел на протеста на проститутките е те да спрат да се крият и да регламентират труда си. По този начин ще плащат данъци, което от своя страна ще доведе до повече приходи в хазната. Освен това при евентуална легализация на бизнеса с плът, жените ще получават осигуровки за труда си и здравни грижи. Узаконяването на най-древната професия би намалило чувствително насилието и злоупотребата с проститутките.
Труженичките често ставали и жертва на полицията, като органите на реда ги прибирали в районните управления по чл. 329 от НК „за придобиване на средства по аморален начин" или с аргумента, че са предпоставка за евентуално ПТП.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети