Ресторантьорите в Гърция спират да плащат на държавата

DenNews.bg
31.08.2011
размер на текста:

Нов начин на протест срещу увеличението на ДДС в Гърция ще спре всички плащания към държавата от страна на собствениците на заведения за хранене. Мярката, която ще влезе в сила от утре цели да привлече вниманието на управляващите към възможността прогнозите на търговската камара в страната, че над 100 хиляди фирми ще фалират само до края на тази година, да се сбъдне.
Протестът идва след като браншовата организация на собствениците на заведения за хранене направи последен и неуспешен опит за оттегляне на решението за покачване на ДДС от 13 на 23%, информира БНР. Премиерът Георгиос Папандреу отказа категорично правителството да преразгледа мярката, която е договорена с кредиторите и се очаква в хазната да постъпят около 700 милиона евро за година.
Ресторантьорите ще спрат плащанията към държавата и осигурителните фондове докато правителството не оттегли решението си. Освен това по време на есенния панаир в Солун, чието официално откриване е на 10-ти септември заведенията за обществено хранене ще бъдат затворени.
Драстичен скок на цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки се очаква от утре на гръцкия пазар.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети