Пожар изпепели 200 декара гори край с. Фролош

Десислава Панайотова-Янкова
29.08.2011
размер на текста:

Горски пожар унищожи над 200 декара иглолистни и широколистни масиви край кочериновското село Фролош. Огнената стигия се разгоря вчера около обяд, като пламъците са били локализирани към 2 часа през изминалата нощ.
Към момента пожарникари от Рила, Кюстендил, Перник и Самоков както и доброволци от селото все още са на мястото и продължава обливането с вода на тлеещи участъци, обясни кметът на Фролош Лалка Николова.
Стихията е унищожила две изоставени къщи. За щастие няма пострадали хора. Благодарение на усилията на пожарникари и доброволци са спасени десетки вили и къщи в селото, което е известно с голямата си територия и махали разпръснати на голямо разстояние.
Първоначално пожарът е тръгнал от махала „Кюсевица”, сигналът е подаден вчера към 12.30 ч. Пристигналият на място екип на РС ПБЗН – Рила, е поискал съдействие поради разрастването му. Така в гасенето се включват екипи от РСПБЗН – Дупница, РС ПБЗН – Кюстендил, екип “Спасителна дейност” на ОУПБЗН – Кюстендил, служители на Горското стопанство от Дупница и Невестино и местно население.
Огънят е унищожил 100 дка иглолистна гора, около 50 дка широколистна гора и 50 дка лесонепригодни площи.
Днес служители на ОУПБЗН – Кюстендил, и Горското стопанство ще направят оглед на мястото на пожара за установяване на окончателните данни за нанесените щети. Причините за възникването на пожара се изясняват от РУП – Рила.
Вчера екипи на районните служби ПБЗН в Кюстендил и Дупница са гасили още 7 пожара, всички са причинени поради небрежност и материални щети не са допуснати.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети