Кола бомба удари сграда на ООН в Нигерия

DenNews.bg
26.08.2011
размер на текста:

За момента никой не е поел отговорност за взрива, но богата на петрол Нигерия е изправена пред терористичните заплахи на няколко фронта. Снимка: Reuters

Кола бомба натоварена с експлозиви избухна близо до сградата на ООН в столицата на Нигерия Абуджа. Едното крило на сградата е почти напълно унищожено, а по данни на очевидци загиналите са десетки, съобщава yahoonews.com.
Според очевидци има вероятност колата бомба да е избухнала в подземните паркинги на сградата, тъй като взривът се е чул от тази посока.
В сградата работят около 400 служители на ООН в Нигерия.
От службата на ООН в Женева потвърдиха, че клонът в Абуджа е станал обект на атентат, информира Асошиейтед прес.
Сградата на ООН се намира в същия квартал, където се помещават американското посолство и други дипломатически офиси в Абуджа.
За момента никой не е поел отговорност за взрива, но богата на петрол Нигерия е изправена пред терористичните заплахи на няколко фронта.
Миналата година при атентат на военизирана групировка по време на церемония за честване на 50 г. независимост на страната в столицата бяха убити 12 души.
150-милионното население на Нигерия е разделено между предимно християнския юг и мюсюлмански север. През последните месеци страната е изправена пред все по-голяма заплаха от радикална мюсюлманска секта, наречена Боко Харам, която иска да приложи строга версия на закона на шериата в страната. Сектата е извършил десетки убийства и бомбени атентати.
Рано този месец командир на американските военни операции в Африка обяви, че Боко Харам може да се опитва да се свърже с две свързани с "Ал Кайда" групи за провеждане на съвместни атаки в Нигерия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети