Експерти от транспортно министерство търсят причините за падналия самолет

DenNews.bg
25.08.2011
размер на текста:

До приключване на огледите летището ще се охранява от жандармерия. Снимка: bTV

Експерти на Министерство на транспорта ще търсят причините за катастрофата, при която вчера загинаха двама души при падането на самолет на летището в Приморско.
Днес ще бъде извършен втори оглед, който да установи дали катастрофата се дължи на техническа неизправност или човешка грешка, информира bTV.
Самолетът, използван за туристически обиколки, се разби вчера на летището в Приморско и се запали. На място са загинали пилотът от Ихтиман и 24-годишен пътник от София.
Сигналът е подаден малко преди 17 часа на телефон 112. Веднага на мястото на произшествието пристигат екипи на пожарната, полицията и "Бърза помощ".
До момента основните версии за причините, довели до катастрофата са три.
Вчера самолетът е изпълнил четири полета, като четвъртият се оказва фатален. Трите първи полета са изпълнявани с развлекателна цел над крайбрежието в района на Приморско. Четвъртият фатален полет се изпълнява над летището в Приморско като през това време пилотът започва да изпълнява фигури и елементи от простия и сложния пилотаж. Според първата версия най-вероятно пилотът е допуснал грешка в техниката за пилотиране, самолетът загубва скорост и буквално е паднал върху полосата, при което се разбива и запалва.
Втората версия е технически отказ в управлението на самолета, въпреки че машината е сравнително нова. Третата версия е рязко влошаване на здравословното състояние на пилота.
Катастрофиралият самолет е чешко производство и е от типа SR22. Летището, което е изградено в Приморско "Албена" АД, има всички разрешителни и лиценз, издадени от главна дирекция "Гражданска въздушна администрация" при Министерството на транспорта и съобщенията през 2005 г. Пистата на съоръжението е с размери 910 м/ 300 м с асфалтово покритие, предназначена за малки самолети - 10-12 местни, информира и БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети