Премахват ограниченията за трансплантации при деца

dennews.bg
24.08.2011
размер на текста:

Ограничението за финансиране от „Фонда за трансплантации в чужбина" на деца да е трикратният размер от стойността в България, се премахва. Това съобщи здравният министър Стефан Константинов след правителственото заседание, предаде news.bg.

Това означава, че децата, които се нуждаят от трансплантация, ще могат да се възползват от пълния размер на финансирането за година, което дава фондът - 180 хиляди лева.

 

За 2006 година с пари от Фонда са изпратени само 39 деца в чужбина, а в 2010 г. 267 деца. Според Константинов тази година техният брой ще стигне над 300.

Това са тежки случаи, които не могат да се лекуват тук и е помощ за родителите от страна на държавата в такива ситуации, поясни министърът.


Стефан Константинов обърна внимание на факта, че ако е имало откази, то се са били само по медицински причини, когато е преценено, че лечението може да бъде проведено в България или че методът, който се предлага в чужбина не е утвърден, каза още Константинов.

Според приетите от правителството промени в постановлението за създаване на център „Фонд за лечение на деца" се уеднаквява режимът за финансиране на трансплантациите с останалите видове лечение в чужбина.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети