Левът най-сигурна валута за банковите депозити

DenNews.bg
24.08.2011
размер на текста:

Българите продължават да внасят пари в банка, а най-сигурната валута за това остава българският лев. Това коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV финансистът Емил Хърсев.
Българският лев носи по-големи лихви от еврото.
Ако преди 20 години някой е предвидил на глас, че играчите на световните финансови пазари панически ще бягат от валутите на САЩ и Германия, за да купуват чешки крони, много хора биха се изсмели. Днес валутата на бившата комунистическа република обаче е едно от малкото останали убежища за световните финансови спекуланти. Според един от големите британски играчи на валутните пазари – „Рекърд Пи Ел Си”, чешката крона е новият швейцарски франк, обясни финансистът.
Отчайващо големите дългове на САЩ, Япония и на страните от Еврозоната накараха спекулантите да бягат от еврото и долара и да започнат масово купуване на валути от малкото останали развити страни с малки дългове, извън Еврозоната.
Голямото търсене покачи стойността на швейцарския франк с над 30% спрямо еврото.
Това определено не направи швейцарците щастливи, защото надуващият се със страшна сила балон заплашва сигурността на икономиката им, а цените на стоките в страната експлодираха.
Швейцарците се опитват да се спасят от спекулантите като предложиха нечуваната преди отрицателна лихва за франка. Това означава, че ако вземете кредит от 100 франка, ще върнете по-малко от 100.
Още преди началото на икономическата криза чехите бяха единствените представители на бившите соц-страни, които не желаеха да се присъединят към Еврозоната. Сега се оказва, че са били прави, но световните спекуланти няма да ги оставят да се разминат така лесно.
Индустриалният гигант „Шкода” вече се оплака от скъпата крона, защото това покачва цената на продукцията им, а продажбите падат. Така спекулантите в Лондон и Ню Йорк заплашват да забавят и иначе стабилната икономика на Чехия.
Валутите на още няколко страни в Източна Европа, както и на скандинавските страни са останалите потенциални жертви на паниката в световната икономика.
Валутният борд за пореден път, поне засега, спасява България.
Този път фиксираният курс към еврото не дава шанс на спекуланти да започнат да купуват левове и да надуят балон от българската валута.
Емил Хърсев коментира, че покачването на стойността на кроната не би трябвало да радва чехите, тъй като това сериозно заплашва икономиката им.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети