Кадафи се закле: Ще победя или ще умра като мъченик

dennews.bg
24.08.2011
размер на текста:

В реч по една от радиостанциите в либийската столица Триполи Муамар Кадафи излезе с реч, в която се закле да приеме мъченичeска смърт или да победи в битката срещу силите на алианса, съобщава Би Би Си, цитирана от news.bg.
В речта си Кадафи обяснява на своите привърженици, че решението да напусне резиденцията е било тактически ход, тъй като тя е била подложена на 64 въздушни атаки от силите на НАТО.
Преди това НАТО увери, че през последните 24 часа резиденцията на Кадафи не е подлагана на обстрел.
След като бунтовниците превзеха резиденцията на Кадафи стотици либийци се стекоха на централния площад в Триполи, за да празнуват победата над диктатора.
От Националният преходен съвет на Либия обявиха, че местят щаба си от Бенгази в столицата Триполи, защото градът вече е под пълния контрол на бунтовниците.
След като бунтовниците превзеха резиденцията на Кадафи в източната част на Триполи, екзалтирани противници на режима започнаха да унищожават символите на диктатурата.
Те отчупиха главата от статуята на либийския диктатор и я хвърлиха на земята. Противниците на Кадафи се изкачиха върху един от символите на управлението му - паметник, изобразяващ златен юмрук, удрящ американски самолет. На това място Кадафи произнесе десетки речи. Беше изгорена и бедуинската палатка, в която Кадафи приемаше чужденци.
Въпреки старателното претърсване на превзетата резиденция, Кадафи и синовете му не бяха открити. Един от водачите на опозиционните сили - Абделхаким Белхадж, заяви, че диктаторът и поддръжниците му са „избягали като мищки".
При боевете за Триполи са убити над 400 души.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети