Бобошево част от експеримент за ново броене на гласовете

dennews.bg
23.08.2011
размер на текста:

Община Бобошево става част от експеримент за нови начин на броене на гласовете по време на изборите за кмет и общински съветници на 23-и октомври. Това стана ясно, след като чрез жребий Централната избирателна комисия (ЦИК) определи община Бобошево за пилотна във връзка с предстоящото въвеждане на броене на гласовете чрез специално подбрана екпсериментална комисия.
„Подобно преброяване се въвежда за първи път експериментално“, коментира говорителят на ЦИК Бисер Троянов. В жребия са участвали всички 192 общини, с до 20 000 избиратели.
При новия начин на броене, каквото е експерименталното, вместо във всяка една от Секционните избирателни комисии да се брои всяка урна поотделно, след края на изборния ден всички те ще бъдат транспортирани, след като бъдат запечатани, до помещението, в което заседава Общинската избирателна комисия. Там ще се намира и общинската преброителна комисия, която ще обяви резултатите от местния вот.
Тази комисия ще отчита гласовете за общински съветници в община Бобошево, за кмет на общината, както и за кметовете на отделните населени места, където се произвеждат избори“, обясни Траянов.
Въвеждането на експеримента е залегнал в новите изменения от изборния кодекс, заради упреците от политическите централи, че на предишните избори секционните избирателни комисии не определят по еднакъв начин кои бюлетини са действителни и кои не.
Експериментът трябва да провери може ли подобна преброителна комисия да бъде наложена като принцип на следващите избори или ще си остане преброяването по секции.
В срок до 25 дни преди изборния ден ЦИК трябва да назначи членовете на експерименталната комисия. Това ще стане след предложение от Областния управител на община Кюстендил и местните ръководства на парламентарно представените политически сили и на НДСВ, уточни Бисер Троянов.
 

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети