Токсини са „втъкани” в дрехите на 14 големи марки

DenNews.bg
23.08.2011
размер на текста:

Снимка: corbis

Дрехите на 14 големи марки съдържат следи от токсични прокудкти, способни на увредят репродуктивните органи на човека. Това беше установено при проверка на природозащитната организация "Грийнпийс" в китайската столица Пекин, предаде АФП, цитирана от bTV.
В списъка на известните фирми с опасни за здравето облекла попадат "Adidas", "Calvin Klein", "Lacoste", "H&M","Ralph Lauren", "Converse".
"Грийнпийс" закупила облекла в 18 страни, произведени главно в Китай, Виетнам, Малайзия и Филипините. След това независимата международна неправителствена екологическа организация предала проби от влакната за химичен анализ.
В 2/3 от случаите е открит нонилфенол, изключително токсично химическо съединение, което предизвиква хормонални смущения, заяви на пресконференция в Пекин Ли Ифан, представяйки доклада на организацията "Мръснобельо-2” ("Dirty Laundry-2").
"Това не е само проблем на развиващите се страни, в които се произвеждат тези платове, а и на тези, които внасят тази продукция", подчерта Ли Ифан. Според "Грийнпийс" остатъчни количества нонилфеноли се освобождават, когато дрехите с токсина се перат.
Миналия месец организацията публикува доклада "Мръсно бельо", който изобличаваше доставчиците на големите текстилни марки в химическото замърсяване на някои китайски реки.
След огласяването му фирмите "Puma" и "Nike" се ангажираха да отстранят от производствения си процес всякакви токсични химикали до 2020 г. Докато от "Adidas" публикуваха доста мъгляво комюнике, без всякакъв ясен ангажимент в тази област, припомня организацията.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети