НАТО отвърна с бомби на усмивката на Сейф ал Ислам

DenNews.bg
23.08.2011
размер на текста:

Сейф ал Ислам Снимка: ВВС

Самолети на НАТО бомбардираха комплекса Баб ал Азизия в Триполи днес, след като вчера вечерта екип на телевизия ВВС снима сина на либийския лидер Сейф ал Ислам, който опреоверга информацията, че е арестуван. Сейф ал Ислам се появи снощи в Триполи и обяви, че „гръбнакът на бунтовниците е пречупен". Екип на телевизия BBC, който разговаря с него, отбелязва, че Сейф ал Ислам е изглеждал изключително спокоен и уверен.
„Това е нашата страна. Ние живеем тук, ще умрем тук и ще победим”, каза Сейф ал Ислам пред ВВС. Телевизионни репортажи показват сина на Кадафи усмихнат, вдигнал юмрук във въздуха и правещ знака V, символизиращ победа, информира news.bg.
Днес сутринта самолети на НАТО започнаха да хвърлят бомби по комплекса Баб ал Азизия в Триполи, който със сигурност все още не е под властта на бунтовниците, съобщи Ройтерс, позовавайки се на телевизия Ал Арабия.
Правителственият комплекс Баб ал Азизия представлява силно укрепена военна база. Обектът е обкръжен с три реда бетонни заграждения, има казарми и административни здания. Оборудван е със съвременни системи за сигурност, сред които камери и датчици за движение. От комплекса тръгват тунели към други обекти в Триполи.
Според бунтовнически източници Муамар Кадафи в момента се крие из подземните проходи под либийската столица.
Като цяло ситуацията в столицата Триполи остава повече от напрегната, информира news.bg.
Ал Джазира съобщава, че въпреки вчерашните празненства в редиците на бунтовниците, улиците на града изглеждат изключително несигурни. На места военни, верни на Кадафи, продължават да оказват отпор на въстаниците. Бунтовниците успяха да изградят няколко контролно-пропусквателни пункта в Триполи и твърдят, че очакват подкрепления. На много места обаче силите им са отслабнали, отбелязва медията.
Военни, останали лоялни на либийския лидер, са помогнали на най-големия му син Мохамед да избяга от домашния арест, под който бе поставен.
Ръководителят на либийския Преходен национален съвет Мустафа Абдул Джалил подчерта, че в бъдещите си контакти с чужбина оглавяваната от него структура ще дава предимство на държавите, подкрепили въстанието. Той увери международната общност, че Либия иска да изгради здрави връзки, основаващи се на "взаимното уважение", но обеща "специални привилегии" за някои държави.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети