74-годишен индиец обяви гладна стачка срещу корупцията

dennews.bg
18.08.2011
размер на текста:

Снимка: БГ НЕС

74-годишният активист Ана Хазаре обяви 15-дневна гладна стачка в знак на протест срещу корупцията в страната. Това му позволиха властите няколко ни след ареста му, съобщава news.bg.
Щракването на белезниците на видния общественик предизвика масови протести в Индия. Акции в неговата защита се състояха в Делхи, Мумбай, Калкута, Ченай, Бангалор и други градове.
Така се стигна до неговото освобождаване, с което властите направиха опит да потушат общественото недоволство. В отговор Хазаре отказа да излезе от ареста, докато не му бъде позволено да обяви гладна стачка.
Активистът, който често бива сравняван с лидера на борбата за независимост на Индия Махатма Ганди, ще започне гладната си стачка в 15 ч. днес местно време в парк в столицата Делхи.
През април активистът се отказа от гладна стачка, след като правителството обяви, че има намерение да създаде специален орган, който да се занимава с разследване на политици и официални лица, замесени в корупция. По-късно обаче Хазаре и привържениците му отхвърлиха представения проект за подобна структура, защото се оказа, че премиерът на Индия и висши съдии няма да подлежат на проверка от нея.
Общественикът определи предложения закон като „жестока шега" и описа борбата срещу корупцията като втора война за независимост на Индия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети